Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bulgarien röstade för andra gången på tre månader – ingen klar vinnare, enligt vallokalsundersökningarna

Från 2021
Uppdaterad 11.07.2021 21:09.
Bulgariens före detta premiärminister Bojko Borisov talar till pressen utanför en vallokal i Sofia.
Bildtext Bojko Borisov talar till pressen utanför en vallokal i Sofia. Borisov har styrt landet sedan 2009 men tvingades ge ifrån sig makten då han inte lyckades bilda regering efter valet i april.
Bild: EPA-EFE/VASSIL DONEV

I Bulgarien gick folket till vallokalerna för andra gången på tre månader. Den tidigare premiärministern Bojko Borisovs konservativa parti vann förra valet, men på grund av korruptionsanklagelser lyckades han inte bilda koalition. Det politiska dödläget verkar fortsätta, visar vallokalsundersökningarna.

Inget parti kunde utropa sig som segrare i söndagens parlamentsval.

Bojko Borisovs GERB-parti uppges ha fått mellan 22,1 och 23,5 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningar från Gallup International och Alpha Research.

Borisovs utmanare, partiet ITN, ser å sin sida ut att få 21,5 till 22,3 av rösterna.

Korruptionen i fokus

Precis som vid valet för tre månader sedan var det korruptionen i landet som dominerade den bulgariska valrörelsen.

Den långvariga premiärministern Bojko Borisovs parti vann valet i april med 26 procent av rösterna, trots månadslånga protester mot honom, hans parti och regering.

Då det blev dags att försöka bygga en regerande koalition visade det sig ändå att inte ett enda parti var villigt att regera med Borisovs GERB-parti.

Borisov anklagas för att oskäligt ha gynnat rika affärsmän i olika sammanhang och skyddat dem från utredningar och åtal.

Inför söndagens val hade det nya antietablissemangs- och antikorruptionspartiet ITN, Det finns ett sådant folk-partiet, kommit ikapp GERB, i vissa mätningar till och med gått upp i täten.

Nya partier tar över?

Även om Borisov får ett starkt väljarstöd ser det lika osannolikt ut att han skulle kunna knyta ihop en stabil regering med korruptionsanklagelserna i bagaget.

Om någon lyckas bilda regering verkar det vara en grupp nya partier som har uppstått i det djupa missnöjet med Borisov och den inbitna korruptionen i landet.

Bulgarien anses vara EU:s mest korrumperade land och framförallt landets yngre befolkning är trötta på läget.

ITN-partiets ledare tv-personligheten Slavi Trifonov deltar i det bulgariska parlamentets öppning på distans via videolänk.
Bildtext ITN-partiets ledare tv-personligheten Slavi Trifonov deltar i det bulgariska parlamentets öppning på distans via videolänk.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Vid sidan om ITN:s snabba opinionsframgångar har två mindre missnöjespartier som för kampanj mot korruption stigit snabbt i mätningarna.

– Det ser ut som om vi nu bevittnar slutet på Borisoveran, säger politiska analytikern Parvan Simeonov vid Gallup International i Sofia.

– Majoriteten är trött på hans auktoritära stil att styra, hans sätt att spela "man av folket" och folk är verkligen trötta på alla korruptionsanklagelser.

Sanktioner sista spiken

Missnöjet mot Borisov har grytt redan länge bland högt utbildade och unga i Sofia och andra större städer.

De senaste årens avslöjanden om banden mellan Borisovs regering och en grupp rika, inflytelserika affärsmän, så kallade oligarker, har ändå gjort missnöjet utbrett.

– De unga gör allt för att lämna landet. Korruptionen och nepotismen stryper alla nya affärsinitiativ. Något måste bara förändras, säger den 38 år gamla ingenjören Nikolay Galabov i Sofia till Reuters.

De två sista spikarna i kistan på Borisovs decennielånga period vid makten kom under valkampen.

Väljare röstar vid en vallokal i Sofia.
Bild: EPA-EFE/VASSIL DONEV

USA införde först sanktioner mot flera av de oligarker han anklagas för att ha gynnat och sedan anklagade den tillfälliga regeringen honom för att ha skyfflat miljarder lev i olika icke konkurrensutsatta statliga kontrakt till samma oligarker.

Efter sanktionerna och de nya anklagelserna gick stödet för korruptionsmotståndarna märkbart upp i mätningarna.

Utöver att rå på den utbredda korruptionen vill de nya partierna ha en öppnare, mindre nationalistisk utrikespolitik och närmare band till och bättre samarbete med EU och Nato.

De vill också ta in EU-rådgivare för att reformera landets rättsväsende för att göra det politiskt oberoende.

Artikeln uppdaterad 11.7 klockan 21.08 med resultaten från vallokalsundersökningarna.

Källor: Reuters, AFP, AP