Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oklara inreseregler i Finland? Vi reder ut begreppen

Från 2021
Ryska resenärer i passkontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Den striktare inre gränskontrollen fortsätter i två veckor till.
Bild: Jani Saikko / Yle

Idag träder nya coronaregler för resor i kraft, men i praktiken är det först om två veckor som det blir lättare att resa till Finland. Svenska Yle reder ut den komplicerade regelhärva som lämnat många förbryllade.

Det var meningen att det skulle bli lättare att komma till Finland från och med idag. Men Statsrådet bestämde i torsdags att den inre gränskontrollen trots allt kommer att fortsätta fram tills den 25 juli. 

Det här betyder att under de två följande veckorna kommer man samtidigt att tillämpa två olika regelverk då det gäller resor till Finland: en fortsatt inre gränskontroll som gränsbevakningen ansvarar för och den nya smittsskyddslagen som kommunala hälsovårdsmyndigheter ansvarar för.

Anledningen är att hälsovårdsmyndigheterna behöver extra tid att förbereda sig för att den nya inresemodellen kan tillämpas fullt ut.

Två incidenstal tillämpas samtidigt 

När du reser till Finland kommer du först att mötas av Gränsbevakningen som kontrollerar att du har rätt att komma över den finska gränsen.

I fall Gränsbevakningen kan konstatera att du har en giltig anledning att komma till Finland kommer du att bli vidare dirigerad till hälsovårdsmyndigheterna. De kommer att bedöma vilka hälsosäkerhetsåtgärder som gäller dig. 

En förvirrande bieffekt av att två regelverk tillämpas samtidigt är att respektive myndighet utgår från två olika incidenstal i sin bedömning.

Gränsbevakningen kräver nämligen inga hälsointyg av dig som kommer från ett land med ett incidenstal på mindre än 25.

Men däremot kräver hälsovårdsmyndigheterna att du testar dig eller visar upp ett hälsointyg om landet du kommer från har ett incidenstal på mer än 10.

Det här beror på att Statsrådet beslöt att kraven för ett så kallat "grönt land" ska skärpas. Enligt den nya regeln får ett grönt land ha registrerat högst 10 coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Det här gäller vid gränskontrollen

Du måste uppfylla något av följande villkor för att bli insläppt av Gränsbevakningen:

  • Du är finsk medborgare eller bosatt i Finland.

  • Du reser från ett EU- eller Schengenland med ett incidenstal under 25.

  • Du reser från ett EU- eller Schengenland och kan visa upp ett intyg på att du är fullt vaccinerad eller att du tillfrisknat från covid-19 under dom senaste sex månaderna.

  • Du reser från ett EU- eller Schengenland för arbetets skull eller av en tillåten nödvändig orsak.

  • Du reser från ett tredjeland som finns med på EU:s gröna lista och har ett incidenstal på mindre än 25.

  • Du reser från ett annat tredjeland och har en tillåten nödvändig orsak att resa till Finland.

Det här gäller vid hälsokontrollen

Om du kommer från ett land med ett incidenstal under 10 behöver du varken ta ett coronatest eller visa upp något intyg. Samma gäller dig som är född år 2006 eller senare.

Annars gäller följande hälsosäkerhetsåtgärder:

  • Du behöver inte ta ett coronatest om du visar upp ett intyg på att du blivit fullt vaccinerad minst 14 dygn innan resan eller att du tillfrisknat från covid-19 högst sex månader innan resan. 

  • Du behöver ta ett coronatest 3 till 5 dygn efter ankomst om du visar upp ett intyg på ett negativt coronatest eller att du tagit ditt första coronavaccin minst 14 dygn innan resan.

  • Om du inte kan visa upp något hälsointyg måste du ta ett coronatest genast vid ankomst och ytterligare en gång 3 till 5 dygn efter ankomst.

Den inre gränskontrollen kommer att slopas från och med den 26 juli. Då kommer huvudansvaret för ett hälsosäkert inresande att övergå till hälsovårdsmyndigheterna.

Källa: Gränsbevakningsväsendet, Statsrådet