Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Federer, Nadal och Djokovic jämsides genom alla tider – serbiske världsettan hyllar de två ikonerna: "De är orsaken till att jag står här i dag"

Från 2021
Novak Djokovic kysser Wimbledon-finalen.
Bildtext Novak Djokovic är mästare i Wimbledon för sjätte gången.
Bild: AFP / Lehtikuva

Roger Federer, Rafael Nadal – och nu även Novak Djokovic. Historiens tre mest meriterade herrspelare delar numera på förstaplatsen. Djokovic kom ikapp efter säsongens tredje grand slam-titel.

Inget kan stoppa Novak Djokovic under den här tennissäsongen. I de stora turneringarna är världsettan från Serbien bäst.

Tidigare i år vann Djokovic i Australian Open och Franska öppna. Nu kan han addera karriärens sjätte triumf i Wimbledon.

Djokovic slog italienaren Matteo Berrettini med 3–1 i set i söndagens final. Berrettini tog det första setet efter tiebreak, men sen var det Djokovic som var lite bättre i en välspelad final.

– Wimbledon var alltid min stora dröm som barn. Jag måste verkligen påminna mig själv om hur speciellt det är och komma ihåg hur stor ära det är att spela här, säger Djokovic.

– Jag byggde en Wimbledon-pokal som sjuåring. Nu står jag här med min sjätte riktiga pokal. Det är otroligt.

"Ingen av oss lägger av"

Senare i år har Djokovic chansen att göra något som ingen herrspelare har lyckats med sen 1960-talet. På Manhattan i New York kan han fullborda en fulländad grand slam-säsong i US Open.

En titel i årets sista stora tennisturnering skulle dessutom göra Djokovic historisk. Efter dagens seger i Wimbledon tangerar han Roger Federers och Rafael Nadals titelrekord i grand slam-sammanhang på herrsidan.

De tre nutidsdominanterna har vunnit tjugo titlar var.

– Det betyder att ingen av oss lägger av! Jag vill verkligen hylla Rafa och Roger. De är två ikoner i vår sport och de två viktigaste spelarna som jag har mött. De är orsaken till att jag står här i dag. De fick mig att inse vad jag måste förbättra.

Ingen blåvit titel

Tidigare under söndagen missade Laura Hietaranta chansen att vinna dubbeln i juniorturneringen. Hietaranta och hennes par Sofia Costoulas från Belgien föll i två raka set.

Förstaseedade Kristina Dmitruk och Diana Sjnajder vann med 6–1, 6–2.

Hietaranta och Costoulas var oseedade i turneringen och finalplatsen var en överraskning. 17-åriga Hietaranta spelade sin andra juniorturnering i grand slam-sammanhang.

I flicksingeln åkte hon ut i första omgången.

Diskussion om artikeln