Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: En månad i skenheliga Uefas famn – här är fem orsaker till att komma ihåg sommarens EM

Från 2021
Danmark firar efter seger i EM.
Bildtext Danmarks resa från Christian Eriksens hjärtstopp till EM-semifinal var sommarens saga.
Bild: All Over Press

För drottning, för fosterland. På EM-slutspelets sista, skälvande finaldag kommer vi ihåg en turnering som gav minnen, hjältar och en ryggradslös arrangör.

1) EM:s icke-diskussion: ”Hör Finland hemma här?”

Frågan var lika kort som dum.

Finland hade precis spelat sina tre VM-finaler i fotboll – tre gruppspelsmatcher som öppnade dörren till platser som ett finländskt herrlandslag aldrig hade vandrat på.

Spelarna hade sjungit växelsång med supportarna i S:t Petersburg, landslaget hade packat väskorna och tagit välförtjänt semester.

Då konstaterades det med säkerhet i den finländska fotbollsdiskussionen att Finland hör hemma i ett EM.

Finland spelade klokt och kompakt i 270 minuter, vann en match och evig respekt under en premiärkväll som slet en hel fotbollsvärld mellan hopp och förtvivlan.

Men hör Finland hemma här?

Svaret är väldigt, väldigt enkelt. Om Finland tar tillräckligt många poäng och kvalar in till ett mästerskap hör man hemma i turneringen.

Nu gjorde landslaget slutspelsdebut och spelade enligt sina förutsättningar i en tuff grupp. Mästerskapssommaren nådde oss, Finland fick en turnering att skapa minnen runt.

Hoppas det inte tar lika länge till nästa chans.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finland vinner över Danmark i EM-premiären med 1–0 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

2) EM:s stora berättelse: De rödvita hjältarna

Sagan fick ett lyckligt slut.

Det är klart att de danska spelarna torkade tårar efter semifinalen och det är givet att de hade tänkt spela EM-final. Men det ändrar inte helheten, här fick det danska folket fotbollshjältar av kött och blod.

Den danska spelargruppens hantering av Christian Eriksens hjärtstopp i premiären var en uppvisning i solidaritet och sammanhållning. Simon Kjær och Kasper Schmeichel blev pappor för en hel nation ett tag och Kjærs insats på Parken är turneringens prestation.

Dessutom kan de ju spela fotboll. De spelade som i trans i en halvlek mot Belgien, de löpte sönder Ryssland, Wales och Tjeckien innan allt tog slut på Wembley.

Programmet är inte längre tillgängligt
"Vilket vackert mål, det är fotbollsgodis" – se läckra fullträffen som tog Danmark till EM-semifinal! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Från ett skräckslaget Parken, via Amsterdam och Baku till fotbollens ursprung. De förtjänade att vara där, de förtjänade allt den här sommaren.

De blev åtminstone nationalhjältar.

3) EM:s tryckkokare: Football’s coming home

Rolig fråga dagen före en EM-final: Gareth, vad tycker du om Football’s coming home?

– Jag ville inte lyssna på den låten för femton år sen. Det var för smärtsamt. Den är verkligen inte arrogant. Låttexten skojar med oss själva, svarade Englands förbundskapten.

Det tog tio minuter innan de engelska supportrarna vrålade ut sången under semifinalen mot Danmark. Den är starkt förknippad med hemma-EM 1996 – en turnering som har förföljt Gareth Southgate i 25 år.

Programmet är inte längre tillgängligt
England är i final för första gången på 55 år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Inget fotbollsland har samma mediala maxkapacitet som England – och det har varit högtalare uppvridna till tolv och fullt pådrag från första stund den här sommaren. Pressen vet hur dramaturgi skapas och hur hausse ska kännas, men Southgates skyddsutrustning har hållit.

Kraften från en hel nations förväntningar hade kunnat stjälpa vilket lag som helst. Detta unga, nyformade England har stått stadigt och skapat sin identitet med spelare som har fötterna kvar i sin uppväxtmiljö trots att Premier League-miljonerna forsar in på kontot.

4) EM:s stora bov: Skenheliga Uefa

Århundradets sämsta idé?

Uefas upplägg för fotbolls-EM kvalar med lätthet in om man vill göra en lista. Klimat och pandemi är två tydliga orsaker till varför det här var en bedrövlig idé.

Lika mycket blev det ett mästerskap där Ungerns styre fick göra reklam på bästa sändningstid med hjälp av Uefa, Uefa på alldeles egen hand pyntade hela slutspelet med pengar från Kina, Ryssland och Qatar och Europafotbollens takorganisation försökte uppmärksamma mänskliga rättigheter men samtidigt misslyckades kapitalt.

Den danska supportern med regnbågsflaggan i Baku, regnbågsfärger runt hela Tyskland inför matchen mot Ungern och BLM-manifestationer – ögonblick från en EM-sommar som knappast har spelats på så politiskt minerad mark tidigare.

Uefa och liknande organisationer vill inte bedriva politik, de gör det snart sagt hela tiden ändå.

De gav oss publik på läktarna och en fotboll som är lätt att älska. Allt runt omkring är betydligt enklare att ogilla.

5) EM:s match: Au revoir, Les Bleus

När en stor fotbollsnation faller börjar journalisterna arbeta.

Efterspelet till favoriten Frankrikes fiasko i EM var en höjdpunkt i sommarhettan. Familjefejder på läktaren, kylig stämning mellan tränare och spelare och interna dispyter i truppen var givna kryddor för ett landslag som inte lyckades över huvud taget i sommar.

Frankrike har vänt ut och in på sitt magplask – och själva matchen var en berättelse som generationer av schweizare kommer ihåg för evigt. Åttondelsfinalen i Bukarest hade allt.

Tidigt Schweiz-mål, missad straff, fransk vändning, drömmål av Paul Pogba, förmodat avancemang, schweizisk sensationscomeback, dallrande förlängning, superstjärnans straffmiss.

Programmet är inte längre tillgängligt
Mbappé sumpade den avgörande straffen, Schweiz fullbordade jätteskrällen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Logiskt? Absolut, om man ska tro på läckorna från den franska landslagsbevakningen.

Olivier Giroud började med att vara sur på att Kylian Mbappé inte passar till honom, Mbappé blev sur på Giroud och Giroud fick kliva åt sidan när brottsmisstänkte Karim Benzema gjorde comeback. Rörigt var ordet.

Men de åkte åtminstone hem efter turneringens mest vindlande match.

Diskussion om artikeln