Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pohjola-Norden polisanmäler ex-generalsekreteraren Oksanen – misstänks ha förskingrat över 300 000 euro

Uppdaterad 12.07.2021 11:34.
Michael Oksanen.
Bildtext Michael Oksanen meddelade i början av maj att han säger upp sig med omedelbar verkan.

Både föreningen Pohjola-Norden och understödsstiftelsen polisanmäler föreningens tidigare generalsekreterare Michael Oksanen. Föreningens ledning misstänker att Oksanen lagt beslag på hundratusentals euro av stiftelsens medel.

Pohjola-Nordens förbundsstyrelse uppger i ett pressmeddelande att man misstänker omfattande och långvarig förskingring av förbundets och Pohjola-Nordens understödstiftelses medel.

Nu, efter att misstankar om förskingring nu kommit fram, anser styrelsen att det inte längre är aktuellt att förhandlingsvägen försöka få ersättning av Oksanen.

HBL var först med nyheten (bakom betalvägg) om polisanmälningen och den misstänkta förskingringen.

Upptäckte konto som inte funnits i bokföringen

HBL skriver att det är under Heikki Pakarinen, som tog över som tillförordnad generalsekreterare efter Oksanen, som de nya misstankarna har uppdagats.

Michael Oksanen misstänktes redan tidigare för ogrundade kilometerersättningar och fusk med sin tjänstebil.

Pakarinen har på föreningens och stiftelsens begäran gått igenom bokföringen från Oksanens tid och upptäckt att Pohjola-Norden haft ett konto, som inte funnits med i bokföringen.

– Det finns inga spår av kontot i föreningens styrelseprotokoll och kontot finns heller inte upptaget i bokslutet fast det naturligtvis borde vara med. Vår revisor har heller inte varit medveten om kontot, säger Pakarinen till HBL.

Över 150 betalningar till sina egna konton

Enligt Pakarinen har det mellan hösten 2015 och vårvintern 2021 sammanlagt gjorts över 150 utbetalningar från Pohjola-Nordens konto till föreningskontot, som inte funnits med i bokföringen.

Den totala summan som överförts är 265 650 euro. Från det kontot har utbetalningar skett till Oksanens egna konton, och efter den sista utbetalningen från februari i år finns endast drygt 10 euro kvar på kontot.

Pakarinen förklarar att det betalats 250 000 euro till konton i Oksanens eget namn.

Därtill har pengar överförts till Svenska Kulturfonden och Svenska Litteratursällskapet, vilket verkar ha varit hyresbetalningar för Oksanens övernattningslägenhet. Eftersom han inte haft någon bostadsförmån borde han ha betalat för den själv.

I ett pressmeddelande på måndag uppger styrelsen att den totala förskingringen misstänks uppgå till över 300 000 euro. Oksanen misstänks ha styrt andra bidrag, som beviljats Pohjola-Norden, till sig själv, skriver styrelsen.

Föreningen och stiftelsen polisanmäler

HBL skriver att Pohjola-Nordens understödsstiftelses styrelse vid ett krismöte i torsdags beslöt polisanmäla Oksanen, och föreningens styrelse beslöt det samma på söndag kväll.

Föreningens styrelseordförande Juhana Vartiainen ser allvarligt på ärendet.

– Det var förstås en överraskning. Men kanske inte längre en 100 procentig överraskning. Jag har hittills misstänkt att han är en småskurk, men det här handlar om betydligt allvarligare saker, säger Vartiainen till HBL.

Källor: HBL, Pohjola-Norden

Artikeln uppdaterades 12.7. kl 11.30 med information från Pohjola-Nordens pressmeddelande.