Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Englands gulddröm slocknade i straffläggningen – Italien är Europamästare efter Gianluigi Donnarummas räddningar

Uppdaterad 12.07.2021 02:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Italien är Europamästare efter dramatisk straffläggning – England missade tre straffar på raken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sekunderna som sätter en hel nation i extas. Italien vann EM-finalen mot England – och frälsarens namn är Gianluigi Donnarumma. Han avgjorde nagelbitaren i straffläggningen.

Som England har väntat på framgång, vältrat sig i sorg och förbannat sitt öde.

Och som England kommer att få fortsätta med det.

Italien är Europamästare i fotboll – och det var väl skrivet i stjärnorna att det skulle avgöras så här. England har vunnit över sina slutspelsspöken genom hela turneringen och till slut stod de vid straffpunkten.

Englands förhållande till straffläggningar är vida känt, och det ryktet tystas inte ner efter den här kvällen. Tre av Englands unga stjärnor brände sina straffar när Gianluigi Donnarumma räddade och nu är hela det italienska landslaget klart för guldfirande.

– Killarna är otroliga, jag har inga ord. Det här är viktigt för hela nationen, säger Italiens förbundskapten Roberto Mancini enligt Football Italia.

– Jag hoppas att supportrarna firar just nu. Vi är glada nu, vi spelade bra och vann matchen och det är det enda som räknas.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se Europamästarnas fest: Chiellini lyfte bucklan mot skyn och Italien firar sitt andra EM-guld genom tiderna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Samtidigt som Italien firar sitt andra EM-guld genom tiderna kom Englands fotbollsfest på Wembley av sig fullständigt. Trots en tidig ledning gick det inte vägen för England – och väntan på en andra titel fortsätter. 55 års vånda tog inte slut i sommarens EM.

Och på plats-rapporterna från kvällen på Wembley är entydiga: Glädjefnatt blev total nervositet – och nu återstår bara helknäckta engelsmän.

En liten klick italienare fick ta över hela festen på Wembley. De gör det efter Donnarummas storspel i straffläggningen.

– När vi samlades i maj kände vi något magiskt i luften. Vi trodde på det här och vi får tacka Donnarumma. Det är något magiskt för mig att få vinna det här. Jag känner mig så känslosam just nu. Jag ser fram emot att komma hem till Rom och fira med supportrarna och familjen, säger lagkaptenen Giorgio Chiellini i svenska TV4.

Valde tre mittbackar

Vägen till avgörandet inleddes med en sprakande, engelsk matchstart. Där var det en tidigare ifrågasatt spelare som påpassligt nog satte sitt första landslagsmål i EM-finalen.

Luke Shaw blev en offentlig spottkopp för José Mourinho under portugisens tid som tränare i Manchester United. Nu har Shaw växt fram till en av världens bästa vänsterbackar och EM-finalen blev ännu en påminnelse om det.

Efter mindre än två minuter small det bakom Italiens målvakt Gianluigi Donnarumma. England bjöd på ett mönsteranfall och Kieran Trippier fick måtta ett inlägg från höger.

Shaw hade fyllt på från sin wingbackposition och var på plats vid bortre stolpen. Han vräkte in 1–0 med en halvvolley – ett ögonblick som fick Wembley att gunga av glädje.

England firar i EM.
Bildtext England fick tidigt utdelning.
Bild: imago images/Sportimage/ All Over Press

– Det där är ett enormt bra uppbyggt anfall från England. Man har fyllt på med mycket folk i boxen och vilket fantastiskt avslut från Shaw, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Samtidigt fick förbundskaptenen Gareth Southgate ett tidigt besked om att hans laguttagningen var helt rätt. Spekulationerna inför matchen gällde i första hand Southgates formation och han valde att matcha tre mittbackar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Luke Shaw gjorde snabbaste finalmålet någonsin – Bonucci kvitterade och förde EM-finalen till förlängning och straffläggning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tidiga byten i Italien

Den taktiska matchen gick klart på poäng till Southgate i första halvlek. Italien såg paralyserat ut och hittade aldrig hem i första halvlek – trots att man hade mer bollinnehav.

Ett av EM-turneringens vassaste anfall hade inga verktyg för att dyrka upp Englands följsamma, täta försvar.

I andra halvlek agerade förbundskaptenen Roberto Mancini med tidiga byten och när England dessutom sjönk ner djupare så var det Italien som tog över matchbilden ännu tydligare.

Italien jublar i EM.
Bildtext Italien fick luft under vingarna i andra halvlek.
Bild: AFP / Lehtikuva

Till slut kunde inte England hålla tätt. En italiensk hörna ledde till flera avslut och Leonardo Bonucci skyfflade in 1–1.

– Det var tredje gången gillt på kort tid egentligen för Italien och det kändes som att bollen nästan skulle in med våld, säger Lyyski.

– Italien hade allt efter paus och den andra halvleken var mycket bra.

Och jodå, förlängning blev det. Inga mål där, sen den helt avgörande straffläggningen.

Till slut var det Italien som kom ut på andra sidan med gulddoft i näsborrarna. Donnarumma är färsk nationalhjälte, Mancini har lett sitt landslag till guld tre år efter att Italien inte ens var med i VM.

Och även för en framgångsrik fotbollsnation som Italien är det här långt ifrån vardagsmat. De åker hem som första italienska EM-guldlaget på 53 år.

Fotbolls-EM, final

London:

Italien–England 4–3 efter straffar (0–1, 1–1)
2' Luke Shaw 0–1
67' Leonardo Bonucci 1–1

Straffläggning:
ITA: Domenico Berardi 1–0
ENG: Harry Kane 1–1
ITA: Andrea Belotti MISS
ENG: Harry Maguire 1–2
ITA: Leonardo Bonucci 2–2
ENG: Marcus Rashford MISS
ITA: Federico Bernardeschi 3–2
ENG: Jadon Sancho MISS
ITA: Jorginho MISS
ENG: Bukayo Saka MISS