Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gareth Southgates försvarstal i natt efter nya straffdramat: ”Allt ansvar ligger på mig – förlusten gör ont"

Från 2021
Gareth Southgate tröstar spelare.
Bildtext Gareth Southgate tröstade sina spelare – bland annat siste straffskytten Bukayo Saka.
Bild: EPA

England åkte dit på straffar en gång till. Förbundskaptenen Gareth Southgate tar på sig hela skulden för straffläggningen.

Straffläggningar och England är ingen bra kombination. De har åkt ut många gånger i kritiska lägen – och den här EM-sommaren missade ”Three Lions” guldet från elva meter.

När Gareth Southgate ställde sig vid intervjumikrofonen efter den bittra finalförlusten framför hemmapubliken på Wembley var samtalsämnet givet.

Varför sköt Jadon Sancho och Bukayo Saka – två av lagets yngsta spelare – de två sista straffarna mot Italien?

– Jag valde straffskyttarna utgående från det som de har presterat på träningarna. När det gäller straffarna är det mitt beslut. Allt ansvar ligger på mig, säger Southgate till BBC.

Programmet är inte längre tillgängligt
Italien är Europamästare efter dramatisk straffläggning – England missade tre straffar på raken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

England tog ledningen direkt i straffläggningen när Harry Kane satte sin straff i den första omgången. Sen gick det utför. Marcus Rashford sköt i stolpen i tredje omgången, Sancho och Saka fick se Gianluigi Donnarumma rädda deras försök.

– Vi har förberett oss väl och vi fick en bra start, men tyvärr kunde killarna inte förvalta läget i kväll. De kunde inte ha gjort något annorlunda i förberedelserna, säger Southgate.

Vet hur det känns

Förbundskaptenen ledde England till VM-semifinal för tre år sen och EM-final i år, men det är fortfarande 55 år sedan Englands senaste och enda stora titel.

– Vi är otroligt besvikna och förlusten gör ont. Vi ville ge vår nation en sista speciell kväll och den första EM-titeln.

– Vi kan inte klaga på något. Det här laget gick längre än vi har gjort på så länge, men i kväll är det stor smärta i omklädningsrummet.

Southgate vet allt om smärta. För 25 år sen blev han syndabock i hemma-EM 1996 då det var han som brände den avgörande straffen i semifinalen mot Tyskland.

– Ingen blir lämnad ensam. Spelarna gjorde allt som stod i deras makt i hela turneringen.

"Gör ont resten av karriären"

Englands lagkapten Harry Kane sätter ingen skuld på spelarna som inte satte sina straffar.

– Vem som helst kan missa en straff. Vi förlorar och vinner tillsammans, vi kommer att lära oss av det här. De kommer att växa av det och det här ger oss ännu mer motivation inför VM nästa år, säger han till BBC.

– Det är världens tuffaste känsla att förlora efter straffar. Det var inte vår kväll, men turneringen har varit otrolig och vi borde vara stolta. Det kommer att smärta ett tag, men vi är på rätt spår.

Trots att EM-slutspelet var utspritt över hela Europa blev det ett hemmamästerskap för England. De spelade sex av sju matcher på Wembley och var så nära att fullborda alla drömmar.

– Efter deras 1–1-mål var det helt öppet och straffar är straffar. Vi borde vara extremt stolta över vår turnering. Det kommer att göra ont under resten av karriären, men så är det i fotboll. Vi har utvecklats mycket sen VM i Ryssland och nu handlar allt om att fortsätta så.