Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Politikfestival efter ett års paus – nu är publiken välkommen både i Björneborg och Helsingfors

Från 2021
Uppdaterad 13.07.2021 13:00.
Johanna Tonttila med solig Helsingfors-hamnbassäng i bakgrunden.
Bildtext I år är Helsingfors i huvudrollen för Suomiareena. Men Björneborg är den egentliga hemorten för politikfestivalen, säger huvudproducenten Johanna Tonttila.
Bild: Bengt Östling/Yle

Efter ett års coronapaus blir det igen festival för samhällsdebatten i Suomiareenas regi. Målsättningen är ett coronasäkert hybridarrangemang, mest på nätet. Arrangören MTV hoppas alla finländare deltar, också på plats i Helsingfors och Björneborg.

Förra sommaren var det paus i politikdebatten i Björneborg på grund av coronabegränsningarna. Det blev bara en partiledardebatt och en presidentintervju.

Men nu görs ett nytt försök. I år låter Reklam-tv inte Finlandsarenan torka in helt, trots coronapandemin.

I femton år har Suomiareena varit ett offentligt mötes- och debattforum i Sommar-Finland. Deltagarna är både politiker, lobbyister, näringslivs- och organisationsaktivister.

Också s.k. vanliga finländare lockas av möjligheten till frispråkigt politiskt prat med beslutsfattare och kändisar.

Resor undviks med hybridarrangemang

I dag, måndag börjar politikerveckan, på en scen i Björneborg och en i Helsingfors. Meningen är att undvika alltför många resor för att inte riskera smittspridning.

Publikdebatterna är öppna för alla och det är avgiftsfritt för att alla ska kunna delta. Arrangörerna vill gärna puffa för möjligheten att fylla de 1200 stolarna vid simbassängen utanför Skatuddsstranden i Helsingfors och på Salutorget i Björneborg. Dessutom sänder MTV från sina debattstudior i Böle i Helsingfors.

Många åhörare väljer kanske ändå att följa årets evenemang på tv eller nätet. Målsättningen är ändå att låta olika åsikter och människor möta varandra, utanför de vanliga kotterierna.

Chefsproducenten för Suomiareena, Johanna Tonttila vill ha en plats där alla känner att de blir hörda. Och hon hoppas olika intressegrupper ska höra på varandra.

SFP på scen i Björneborg 2016
Bildtext SFP på scenen i Björneborg år 2016.
Bild: Yle/Jaani Lampinen

Partidagar

Alla partier har möjlighet att presentera sig på sina egna partievenemang olika dagar. Alla deltagare ska kunna delta i dialoger – och lite folkfest.

Det är målsättningen med både Suomiareena och de nordiska folkmötena på Gotland, Bornholm eller i Arendal i Norge. Johanna Tonttila hoppas att man diskuterar vad som har gjorts konkret, inte bara principer eller vallöften.

Partierna väljer själva tema, talare och programupplägg vid sina egna evenemang. De gröna och Centern inleder på inledningsdagen klockan 11 och 12.

På tisdag fortsätter Sannfinländarna och Kristdemokraterna. På onsdag är det SFP:s och Vänsterförbundets tur. På torsdag samlas Samlingspartiets och SDP:s anhängare och fredagen är vikt för Rörelse Nu.

Partiledarnas möts i en debatt på tisdag kväll. En del regeringspartiers partiledare uteblir enligt förhandsinformationen. SDP:s ordförande Sanna Marin, Centerordföranden Annika Saarikko och SFP-ordföranden Anna-Maja Henriksson är inte inskrivna som deltagare. Så det kan bli ganska oppositionstunga evenemang. Johanna Tonttila är ändå nöjd med politikernas intresse, även om en del ministrar hellre firar semester.

Större intresse för debatter?

Under de senaste åren har inte många debatter kunnat ordnas. Johanna Tonttila säger sig se ett stort intresse för Suomiareenas debatter och de webbsändningar man kan erbjuda.

Arrangören MTV hoppas på en yngre publik, tack vare webbsändningarna. Man hoppas också på en ny publik bland Helsingforsarna, sådana som aldrig skulle tänka sig att åka till evenemanget i Björneborg.

Suomiareena hör ändå hemma i Björneborg, betonar Tonttila. Bassängkanten vid Skatuddskajen i Helsingfors är bara ett tillfälligt arrangemang, enligt Johanna Tonttila.

Corona påverkar allt

Endast en debatt under veckan sägs handla uttryckligen om coronapandemin, egentligen hur man återhämtar sig från kriser. Men Johanna Tonttila antar att de senaste årens händelser kommer upp i de flesta av Suomiareenas debatter.

Coronapandemin har synts i så många människors vardag, att det blir omöjligt att klara sig utan coronadebatt, även om många är trötta på den. Smittan har påverkat så mycket och ingår i alla teman, om miljön, digitaliseringen och gemenskapen.

Det finlandssvenska inslaget är litet under veckan. Utrikesministeriet ordnas några nordiska evenemang under veckan och Svenska Finlands folkting debatterar nättrakasserier vid en publik debatt på onsdagen. SFP:s evenemang på onsdagen torde också gå åtminstone delvis på svenska.

På tisdagen blir det svensk debatt i Björneborg om pandemins demokratiska konsekvenser. Åbo Akademi är arrangör, deltagare är professorerna Kimmo Grönlund och Anu Koivunen samt Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd.

Veckan avslutas på fredag med presidentens frågetimme. Det är ett bandat program med president Sauli Niinistö som svarar på tittarnas frågor.

Namnet på Svenska Finlands Folkting har korrigerats. Det stod tidigare felaktigt "Finlands svenska Folkting".

Här kan du lyssna på intervjun med Suomiareenas huvudproducent Johanna Tonttila.

Corona präglar finländsk debattarena

3:05

Diskussion om artikeln