Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flera engelska spelare utsatta för rasistiska påhopp efter finalen – förbundet: "Vi är äcklade"

Från 2021
Uppdaterad 12.07.2021 09:51.
Bukayo Saka deppar efter straffmiss.
Bildtext Bukayo Saka missade Englands sista straff.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bukayo Saka har utsatts för rasism efter Englands förlust i söndagskvällens EM-final. "Totalt oacceptabelt", meddelar man från polisen i London.

Trion Rashford, Sancho och Saka stod missade Englands avslutande straffar i finalen och Italien vann därmed med totalt 4–3.

Förbundskapten Gareth Southgate har kritiserats för att gett den unga trion det gigantiska ansvaret i avgörandet, och tränaren tog på sig allt ansvar efteråt.

– Jag valde straffskyttarna utgående från det som de har presterat på träningarna. När det gäller straffarna är det mitt beslut. Allt ansvar ligger på mig, sa Southgate enligt BBC.

Efter finalförlusten ska flera engelska spelare ha fått utstå hat på sociala medier. BBC rapporterar att det främst handlar om straffsumparna.

– Vi är äcklade över att en del spelare i truppen – som gett allt för matchtröjan den här sommaren – varit föremål för diskriminerande beteende på sociala medier efter kvällens match. Vi stöder våra spelare, twittrade det engelska förbundet.

– Vi kan inte vara tydligare gällande att någon bakom ett sådant motbjudande beteende inte är välkommen att följa landslaget. Vi kommer att göra allt vi kan för att stödja de drabbade spelarna, samtidigt som vi uppmanar till tuffast möjliga straff för alla ansvariga, skrev FA bland annat i ett uttalande.

– Det engelska laget förtjänar att hyllas som hjältar och inte bli rasistiskt förolämpade på sociala medier, menade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Polisen i London meddelade att man utreder "kränkande och rasistiska" inlägg.

– Dessa inlägg är totalt oacceptabla, de tolereras inte och de kommer att utredas, skrev polisen på Twitter.

Diskussion om artikeln