Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sugen på utlandsresa? Läs här vad som gäller i populära europeiska resmål

Från 2021
Uppdaterad 12.07.2021 16:16.
Vy över takåsarna i Thessaloniki där det syns tegelpannor på ljusa hus och på redden ligger några lastfartyg.
Bildtext EU:s vaccinpass öppnar dörrarna bland annat i Grekland.
Bild: Maria Eleni Pouliezou

På många håll i Europa överväger man att skärpa inreserestriktionerna på grund av att coronavirusets deltavariant sprider sig allt mer. Bland de populära turistmålen har Malta de strängaste bestämmelserna. Vi har listat vad som gäller för olika länder i Europa.

Malta:

Malta tillåter inte inresa för andra än personer som är fullt vaccinerade, det vill säga har fått två doser coronavaccin. Det har enligt The Guardian lett till spekulationer om också andra europeiska länder kommer att följa Maltas exempel.

Finlands Utrikesministerium avråder fortfarande från allt icke-nödvändigt resande utanför EU och Schengenområdet. För resor inom EU och Schengen bör särskild försiktighet iakttas. UM påminner också om att det gäller att ha koll på vilka regler som gäller vid inresa i det land man ämnar besöka.

Sverige:

Finländare och andra nordbor behöver inte visa upp något vaccinpass eller bevis på färskt coronatest vid inresa i Sverige. Smittfallen har minskat i Sverige och incidensen - det vill säga hur många nya smittfall som registrerats de senaste två veckorna per 100 000 invånare - ligger på samma nivå som Finlands eller kring 40 (enligt statistik från den 8 juli).

Stortorgets färggranna fasader i Gamla stan.
Bild: imago images/F. Berger/ All Over Press

Estland:

De estniska myndigheterna kräver ett på förhand ifyllt inresedokument av de ankommande. Estland kräver varken bevis på coronatest eller karantän av resenärer som anländer från länder med låga incidenstal. Just nu är coronaläget lugnt i Estland, och incidensen är 29.

Norge:

Fullt vaccinerade personer får komma in i Norge utan restriktioner, samma gäller personer som haft covid-19 under det senaste halvåret.

De norska resebegränsningarna följer inte EU:s trafikljusmodell, utan landet tillämpar en egen klassificering. Norge begränsar inresa från fyra sjukvårdsdistrikt i Finland. De är Helsingfors och Nylands, Kymmenedalens, Kajanalands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt. De klassas som orangefärgade områden. Övriga Finland klassas som grönt.

Resenärer från orangefärgade områden får komma in i Norge men de måste göra en reseanmälan och uppvisa ett negativt coronatestresultat, som är inte får vara äldre än 24 timmar. De måste gå med på ett nytt coronatest vid ankomsten och vara i karantän i 10 dagar, antingen på ett karantänhotell eller i ett privathem.

Karantänstiden kan förkortas med ett PCR-test sju dagar efter ankomst. Personer som fått sin första vaccindos för minst tre veckor sedan och kan bevisa det, kan förkorta karantänstiden med ett PCR-test tre dagar efter ankomst.

Ankommande från gröna områden i Finland slipper karantän men måste fylla i en elektronisk inreseblankett och ta ett snabbtest (antigentest) vid gränsen.

Personer som reser regelbundet mellan Finland och Norge för arbete eller studier behöver inte sitta i karantän.

Coronaincidensen ligger på 49 i Norge för närvarande.

Upea maisema yli Norjan vuonojen.
Bild: All Over Press

Storbritannien:

Storbritannien tillämpar en egen trafikljusmodell, och Finland ligger ungefär i mitten. Före inresa i Storbritannien måste finländare coronatesta sig, fylla i ett inresedokument samt boka och betala för två coronatest i Storbritannien. Efter ankomsten gäller tio dagars karantän.

Frankrike:

För att resa till Frankrike måste man meddela att man inte har coronasymptom eller har varit i kontakt med en person som är smittad med coronaviruset inom två veckor före inresa.

Med EU:s coronapass kan man resa till Frankrike utan coronatest eller karantän, förutsatt att man fått två vaccindoser eller ifall man fått en dos vaccin och varit sjuk i covid-19. 

Alternativt får man resa in i landet ifall man visar upp ett negativt coronatest som tagits inom 72 timmar före resan. Såväl PCR- som antigentest godkänns.

Coronaläget är i nuläget stabilt i Frankrike, och incidensen är 43.

Vy över stranden i Nice.
Bild: EPA/ SEBASTIEN NOGIER

Tyskland:

Finland är inte längre listat som riskland i Tyskland. Det innebär att finländska resenärer inte behöver sitta i karantän. 

De som anländer till Tyskland med flygplan måste ändå visa upp ett bevis på ett negativt coronatest, att man varit sjuk i covid-19 eller ett bevis på att man fått två doser coronavaccin. 

I Tyskland har incidensen sjunkit till den lägsta nivån sedan augusti i fjol. Incidensen är 11.

Spanien:

De resenärer som kommer till Spanien med flygplan eller med båt måste fylla i en elektronisk blankett om det egna hälsoläget. 

EU:s coronapass befriar resenärer som är fullt vaccinerade eller sådana som fått en dos och varit sjuka i covid-19 under de senaste sex månaderna från karantän och coronatest. Både PCR- och antigenstest godkänns.

Coronasiffrorna har på sistone stigit i Spanien, och i nuläget är incidensen 215 - baserat på läget under de två senaste veckorna.

I Katalonien i nordöstra Spanien där bland annat storstaden Barcelona finns kommer de regionala myndigheterna att strama åt restriktionerna åter, efter att läget på sistone försämrats.

Människor på en badstrand
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Portugal:

Alla resenärer måste fylla i ett resedokument innan ankomst till Portugal. EU:s coronapass räcker som bevis ifall man är fullt vaccinerad, eller ifall man fått en dos och varit sjuk i covid-19 under det senaste halvåret. 

Det är också tillåtet att resa in i Portugal ifall man visar upp ett negativt coronatest. Både PCR- och antigentest godkänns.

Incidensen är i nuläget 241. I söndags rapporterades 2 323 nya coronafall i landet, rapporterar den portugisiska tidningen Correio da Manha. Totalt bor 10,3 miljoner människor i Portugal.

Coronavaccineringarna har framskridit i snabb takt i Portugal på sistone.

Grekland:

Resenärerna måste fylla i ett resedokument innan ankomst. För att resa in utan coronatest eller karantän måste man visa upp EU:s coronapass, där det antingen framgår att man fått bägge vaccindoser, bevis på att man varit sjuk i covid-19 eller ett negativt coronatest. PCR- och antigentest godkänns båda två även i Grekland.

Incidensen i Grekland är 71, men fallen har ökat kraftigt på sistone. Under de senaste två veckorna - vilka incidensen alltså bygger på - har antalet coronafall fyrdubblats. 

I juni var antalet dygnsspecifika coronafall temporärt lägre, men i juli har kurvan åter vänts uppåt. 

I Grekland har ungefär 56 procent av den vuxna befolkningen fått åtminstone en vaccindos.

Grekisk badstrand
Bild: Alexandros Vlachos / AOP

Läs här om de rådande inresereglerna i Finland.