Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tillslag mot terrornätverk i Europa - en gripen i Finland?

Från 2015
Uppdaterad 12.11.2015 17:26.
Mulla Krekar
Bildtext Mulla Krekar.
Bild: EPA/AUDUN BRAASTAD NORWAY OUT

Totalt 17 personer har gripits i en antiterror-razzia i flera europeiska länder. Även i Finland är en person gripen, bekräftar den italienska polisen för Yle.

Enligt den italienska säkerhetspolisen riktades razzian mot ett näverk lett av den beryktade predikanten Najmuddin Faraj Ahmad, känd som mulla Krekar. Mulla Krekar är sedan länge bosatt i Norge.

Italienska medier, bland annat Corriere della Sera, anger sju personer som gripits i Italien, fyra i Storbritannien, tre i Norge (mulla Krekar däribland) samt en i Finland.

Myndigheterna i Storbritannien, Norge, Finland och Schweiz medverkade i den koordinerade aktionen, uppger Reuters och NRK.

Mål: Få Norge att se ut som Libanon

I bilder som italienska myndigheter har publicerat syns det hur gruppen planerade attacker bl.a. via Skype.

Målet var att "få Norge att se ut som Libanon", avslöjar Skype-samtal.

Den cell som har avslöjats i Italien fungerade som rekryteringsplats för terrorister. Rekryteringen sköttes både på nätet och i en bostad i staden Merano, uppger myndigheterna.

Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen bekräftar att Finland har deltagit i operationen som har letts av de italienska myndigheterna. Men polisen i Finland ger inte ut mer information om gripandena, utan hänvisar till Italien.

– Det är endast det land som har bett om internationell hjälp som kommenterar aktionen, i det här fallet alltså polisen i Italien, säger kommunikationschef Klaus Kaartinen på Centralkriminalpolisen.

Också Petri Butsov/Yle Uutiset har bidragit till artikeln

Mulla Krekar begärs utlämnad - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln