Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antikorruptionspartierna framåt i nyvalet i Bulgarien - men dödläget verkar fortsätta

Från 2021
Mies ottaa kännykkä kädessään yhteiskuvaa Boiko Borisovin kanssa
Bildtext Bojko Borisovs GERB gjorde ännu sämre ifrån sig än under valet i april och den långvariga premiärministerns saga verkar nu vara all, tror bulgariska politiska experter. "Att regera med honom skulle vara politiskt självmord".
Bild: Vassil Donev / EPA

I Bulgarien har söndagens val igen utmynnat i vad som verkar vara ett svårlöst politiskt dödläge. Efter det andra valet på tre månader ligger premiärminister Bojko Borisovs GERB-parti och det nya protestpartiet ITN nästan jämt och några uppenbara regeringskoalitioner finns inte den här gången heller.

Den korruptionsanklagade långvariga premiärministern Bojko Borisov lyckades inte efter valsegern i april övertala ett enda parti att bilda koalitionsregering.

En tillfällig regering tog över och nya val utlystes. Efter valet på söndag verkar läget inte heller vara lättlöst.

Partiet ITN, som leds av TV-personligheten och musikern Slavi Trifonov, verkar ha fått nästan lika många röster som Borisovs GERB, 23,7 mot 23,9 procent.

Medan det verkar klart att alla korruptionsanklagelser har gjort det omöjligt för Borisov att bilda koalitionsregering, verkar inte heller Trifonov vara pigg på att regera med andra partier.

- En seger för GERB skulle bara ha symbolisk betydelse. Borisov kommer kanske formellt att försöka bilda regering men det kommer inte att lyckas, sade politiska analytikern Parvan Simeonov vid Gallup international till Reuters.

Efter att resultatet klarnade meddelade han att partiet tänker försöker bilda minoritetsregering.

Allvarliga anklagelser fällde långvariga premiärministern

ITN och andra missnöjespartier får nu visserligen nästan hälften av alla röster, men om de andra partierna kan släppa fram en minoritetsregering under Trifonov verkar osannolikt enligt experter.

Missnöjespartierna verkar ändå ha lyckats göra slut på Borisovs långa tid vid makten.

Borisov har styrt landet sen 2009 med en blandning av konservativ nationalistisk populism, satsningar på infrastruktur och på de regioner där hans stöd var som störst.

Mielenosoittajia kadulla, Bulgarian lippuja
Bildtext Stora demonstrationer mot Borisov och korruption har varit en återkommande syn i Sofia och andra städer i alndet. Bulgarien är både EU:s fattigaste och mest korrumperade medlemsstat.
Bild: EPA / Borislav Troshev

Hans stöd har ändå sinat under en växande mängd anklagelser om korruption, framförallt gynnande av landets rika affärselit.

Den tillfälliga regeringen som tog över efter valet i april har anklagat honom för att ha skyfflat över stora summor ur statskassan till de så kallade oligarkerna genom skumma, ogenomskinliga statliga kontrakt.

För många bulgarer blev amerikanska sanktioner mot affärsmännen det som fick dem att överge honom till förmån för andra partier.

Dödläget fortsätter

Borisovs långa dominans över politiken har ändå enligt experter lett till ett läge där det nu är ytterst svårt att hitta någon efterträdare, eller bilda koalitioner som kan regera.

- Ingen vill regera med Borisov eftersom det skulle innebära politiskt självmord. Men även om Trifonov lyckas bilda regering finns det en stor risk för att den blir kortvarig, säger Ruzha Smilova vid Sofia Universitet till Politico EU.

Protestpartierna ser med stor misstänksamhet på alla de äldre partierna, inte bara Borisovs GERB.

ITN-partiets ledare tv-personligheten Slavi Trifonov deltar i det bulgariska parlamentets öppning på distans via videolänk.
Bildtext Slavi Trifonov är karismatisk och bra på att fånga upp stämningarna i landet, men som politiker med verklig möjlighet att regera är han helt oerfaren.
Bild: STELLA Pictures / ddp

- Även om ITN skulle försöka slå samman krafterna med de andra protestpartierna saknar de majoritet i parlamentet. Trifonov skulle då vara tvungen att få stöd för enskilda förslag bland de traditionella partier han hittills har vägrat jobba med, säger Smilova.

Många experter har också påpekat att medan Trifonov har lyckats kanalisera missnöjet och ilskan över korruptionen i en valframgång för partiet, är partiets politiska plattform vag och rätt populistisk.

- Vi kanske bara ser en populist ersättas av en annan.

Källor: Reuters, AFP, Politico EU

Diskussion om artikeln