Inga nya infektioner orsakade av vibriobakterier har konstaterats vid ÅUCS – personer med nedsatt immunförsvar ska fortfarande vara försiktiga
Det varma vädret leder till att vissa bakterier frodas i vattnet, och förra veckan meddelade ÅUCS att bakterien Vibrio cholerae hade orsakat blodförgiftning hos tre personer. Sedan dess har inga nya infektioner som orsakats av vibriobakterier konstaterats vid ÅUCS.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppmanade förra veckan personer med nedsatt immunförsvar att inte simma i Östersjön på grund av infektionsrisken. Vibriobakterier orsakar vanligtvis hudinfektioner eller magsjuka, men om bakterien tar sig in i blodomloppet kan den i värsta fall orsaka blodförgiftning.
Trots att vattentemperaturen fortfarande är gynnsam för vibriobakterierna, har inga nya infektioner som orsakats av bakterien konstaterats vid ÅUCS. Det säger Inka Harju, sjukhusmikrobiolog vid ÅUCS laboratorium.
- Det är goda nyheter att inga nya infektioner har konstaterats. Kanske personer i riskgruppen tänkte till en extra gång före de simmade förra veckan, säger Harju.
Antti Hakanen, överläkare i klinisk mikrobiologi vid ÅUCS, säger att man inte behöver vara rädd för att simma trots att det varma vattnet är gynnsamt för bakterier.
- Vibriobakterien är sällsynt, och även om den trivs i det varma vattnet så är det säkert att simma om man är frisk. Om man har grundsjukdomar som sänker immunförsvaret eller har öppna sår ska man däremot vara försiktig, säger Hakanen.
För att se hur stor risk det är att smittas av vibriobakterier kan man kontrollera den Europeiska smittskyddsmyndighetens interaktiva karta.