Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migri lägger avvisningar till Afghanistan på is – utvärderar säkerhetsläget i landet

Från 2021
Uppdaterad 12.07.2021 16:16.
En grupp afghanska flyktingbarn visar upp sina skolväskor på ettflyktingläger i Pakistan.
Bildtext Långt krig har drivit afghanerna på flykt från sitt land.
Bild: JAMAL TARAQAI

Finland avbryter avvisningar av migranter från Afghanistan. Enligt Migrationsverket är avvisningarna avbrutna till dess man gjort en ny utvärdering av säkerhetsläget i landet.

Beslutet trädde i kraft i fredags säger Migri på twitter. Inga negativa asylbeslut fattas förrän utvärderingen är klar.

Den islamistiska Talibangerillan meddelade förra veckan att rörelsen nu har kontroll över 85 procent av landet.

USA:s president Joe Biden meddelade på torsdag kväll att de sista amerikanska styrkorna kommer att ha lämnat Afghanistan den första augusti.

På Migrationsverket konstaterar direktör Jaakko Purontie för Iltalehti att läget blir allt instabilare i Afghanistan. Därför fattas inga negativa asylbeslut just nu, om det skulle leda till att en person återbördas till Afghanistan.

Det betyder ändå inte automatiskt ett jakande svar på en asylansökan, utan den sökande måste vänta längre på ett beslut från Migri.

- Läget är som det är. Vi utvärderar hela tiden läget i olika länder, och gör våra bedömningar utgående från det. Nu sker förändringar snabbt i Afghanistan - därför fattade vi det här beslutet, säger Purontie.

Migri: Tillfällig lösning

Det handlar enligt honom om en tillfällig lösning, och hur länge det är i kraft helt på hur läget i Aghanistan utvecklar sig.

- En asylsökande kan alltså inte få ett negativt besked på sin ansökan så länge vi inte får klarhet. Det kan hända att vi aldrig får klarhet, och då är det möjligt att alla afghaner som söker asyl i Finland får stanna.

Just nu behandlar Migri 350 afghaners asylansökningar.