Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Litauen kräver fler sanktioner mot Belarus som anklagas för att "använda migranter som politiskt vapen"

Aleksandr Lukasjenko segrade i presidentvalet 11.10.2015.
Bildtext EU har infört fyra omgångar av sanktioner mot ekonomin och myndighetspersoner i Belarus sedan Aleksndr Lukasjenko lät kväsa protester mot valfusk med hård hand ifjol.

Litauen vill se nya ekonomiska sanktioner mot grannlandet Belarus efter att stora mängder migranter olovligt har tagit sig över gränsen. Utrikesminister Vytautas Landsbergis anklagar Belarus för att använda migranter som ett politiskt vapen.

De senaste två månaderna har över 1 500 migranter tagit sig över gränsen från Belarus till EU-medlemmen Litauen.

Det är mer än 20 gånger fler än under hela fjolåret. Litauen har redan fått löften om hjälp från EU:s gränsbevakningsorgan Frontex.

Nu kräver den litauiska utrikesministern Vytautas Landsbergis att EU också inför fler ekonomiska sanktioner som straff för att Belarus använder migranter i utsatt position på det sättet.

- Man tar till att använda migranter som politiskt vapen. Jag kommer att prata med mina kolleger för att se till att EU har den gemensamma strategi ett sådant läge kräver, sade Landsbergis.

Migranterna började komma över gränsen i större grad efter att EU vidtog åtgärder för vad som då beskrevs som en flygkapning utförd av belarusiska flygvapnet.

Ett plan på väg till Vilnius tvingades landa i Minsk, varpå en känd oppositionsaktivist ombord på planet greps.

De redan kyliga relationerna mellan Belarus och EU isade då till ordentligt.

Stängsel och nytt läger

Belarus anklagas för att ha flugit in migranterna och sedan skickat dem över gränsen till grannlandet Litauen.

Belarusiska myndigheter sade att de slutar bevaka vem som lämnar landet över gränsen mot Litauen efter att EU införde sanktioner.

- Vi bevakar gränsen till den grad det gagnar oss och i den mån vi har råd, sade president Aleksandr Lukasjenko då.

Litauen har börjat bygga ett taggtrådsstängsel längs gränsen, samtidigt som gränsbevakare och annan personal från flera EU-stater är på väg till landet för att hjälpa de litauiska myndigheterna.

Landets inrikesminister Agne Bilotaite uppgav också att ett nytt läger för migranter kommer att upprättas, för att lättare kunna hantera läget.

Landets asyl- och flyktingmottagningscentraler är redan fulla, efter att 1 676 människor olovligt har tagit sig in över gränsen sedan slutet av maj.

Diskussion om artikeln