Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ett 20-tal sökte sig till walk in-vaccineringen i Konstfabriken i Borgå: "En bra början och vi hoppas på fler senare i veckan"

Person i ljusgrön tunika med orange väska går mot ingången till Konstfabriken i borgå. Bredvid syns en skylt med texten "Vaccination".
Bildtext Vaccinering utan tidsbeställning ordnas i Konstfabriken i Borgå. Arkivbild.

Borgå har inlett ett försök med coronavaccinering utan tidsbeställning. Tanken är att sänka tröskeln för i synnerhet unga att få första dosen. På måndagen besökte ett 20-tal personer Konstfabriken.

Från och med måndagen den 12 juli är det möjligt att utnyttja en så kallad walk in-vaccineringslinje i Konstfabriken.

Vaccineringslinjen är öppen för alla, men har i första hand öppnats i ett försök att bättre nå yngre invånare, det vill säga 16-plussarna och 12–15-åringar i riskgrupperna.

Vid walk in-vaccineringen kan man bara få coronavaccinets första dos utan att beställa tid på förhand.

Du måste alltså beställa tid för att få den andra dosen.

Vaccinering gavs i dag måndag mellan klockan 10 och 14. Totalt 200 doser var reserverade, men så många gick inte åt.

- Cirka 20 personer kom och det är bra att så pass många kom. Vi visste ju inte hur många som ville komma så där ex tempore, säger utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Blomberg har inte uppgifter på i vilken ålder personerna har varit, men utesluter inte att det kan ha funnits yngre med eftersom en stor del av den äldre befolkningen redan fått den första dosen.

- Det här är en bra början och vi hoppas på flera Borgåbor till de två återstående möjligheterna senare under veckan, säger Blomberg.

Borgå stads vårdchef Katja Blomberg
Bildtext Katja Blomberg är nöjd över att folk hittat till walk in-vaccineringen.

Antalet doser som reserveras för den löpande vaccineringslinjen baserar sig på hur många vaccin som finns tillgängliga efter att de som bokat tid har vaccinerats.

Till vaccineringen på torsdagen den 15 juli och fredagen den 16 juli har staden reserverat 100 doser var.

- Vi har i dag tänkt att det skulle vara möjligt att fortsätta nästa vecka och kanske lite längre också, men vi önskar förstås att det kommer fler nu, säger Blomberg.

Vid staden är man medveten om att vaccineringen utan tidsbokning sker mitt i sommaren när många firar semester och på sommarstugor en god bit från Borgå.

- Vaccinationstäckningen i Borgå är redan rätt bra så det är många som redan fått den första dosen. Så finns det de som inte vill eller kan få vaccinet.

Om det finns behov att fortsätta erbjuda vaccinationer med låg tröskel in i augusti är det möjligt att det sker en ökning när folk kommer tillbaka från ledigheterna och skolorna börjar ett nytt läsår.

Du som vill passa på att vaccinera dig utan tidsbokning ska ta med identifikation (FPA-kort, körkort, personkort eller pass). Minderåriga ska dessutom ha alla vårdnadshavares skriftliga medgivande.

Om de reserverade doserna tar slut innan klockan 14 läggs en skylt på Konstfabrikens dörr så att ingen behöver köa i onödan.

Ingen walk in-vaccinering i Sibbo eller Lovisa

- Det är inte aktuellt med walk in-vaccinering här i Lovisa, säger Päivi Silppula, servicechef för vuxentjänster.

Enligt Silppula har både 12–15-åringarna som hör till riskgruppen och 16-plussarna har låtit vaccinera sig.

Silppula har inte fått uppgifterna med antalet vaccinationer från föregående vecka, men uppger att det hittills inte uppstått en situation där åldersgruppen har behövt uppmuntras specifikt.

Avdelningsskötare Pernilla Eriksén vid Nickby hvc
Bildtext Inte aktuellt med vaccinering utan tidsbokning just nu, säger Pernilla Eriksén.

Inte heller i Sibbo är alternativet med walk in-vaccinering aktuellt.

- Vi har inte diskuterat det, men vi ska ha ett möte inom kort där vi uppdaterar läget och planerar vidare. Men just nu har vi inte slagit fast att vi ska börja med sådant, säger servicechef Pernilla Eriksén.

Den här veckan samlas de östnyländska kommunerna till ett gemensamt möte för att diskutera frågor som anknyter till coronaläget.

- Vi brukar kolla upp varandras strategier och strävar efter att försöka erbjuda liknande tjänster i alla kommuner, men för tillfället har vi inga sådana beslut, säger Eriksén.