Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estniska haverikommissionen bekräftar: Två nya sprickor har hittats i M/S Estonias skrov

Från 2021
Uppdaterad 12.07.2021 15:55.
Dykningar vraket efter Estonia
Bildtext M/S Estonia förliste den 28 september 1994. På bilden fartyget Electra af Askö (till vänster) och isbrytaren EVA-316 under dag tre av dykningarna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Två hittills okända sprickor har hittats i M/S Estonias skrov. Det bekräftar chefen för den estniska haverikommissionen för nyhetsbyrån TT.

Det är Sveriges television som citerar TT på sin webbplats. Sprickorna ska vara mellan 10 och 15 meter långa. Det framgår inte om de uppstått före eller efter förlisningen.

Just nu bedrivs nya undersökningar vid vraket efter Estonia, efter att dokumentären "Estonia – fyndet som förändrar allt" avslöjade att det fanns tidigare okända skador i skrovet.

Dykningarna vid vraket inleddes förra veckan. Dykningarna möjliggjordes av en lagändring som beviljade undantag i den rådande gravfriden.

Instrumentet Mesotech Scanning Sonar firas ner i vattnet under dykningarna vid M/S Estonias vrak.
Bildtext Instrumentet Mesotech Scanning Sonar sänks ner i vattnet för att fotografera M/S Estonias vrak den 12 juli 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är den estniska transportsäkerhetsbyrån som tillsammans med svenska haverikommissionen undersöker fartygets position och bottenförhållandena kring vraket. Också Finland är med på ett hörn.

Då dykningarna inleddes förra veckan sa ordföranden för haverikommissionen i Sverige, Jonas Bäckstrand, att det viktigaste nu är att klarlägga om hålen uppstod före fartyget förliste eller då fartyget träffade havsbotten.

Läs mer: Nu reder man ut vad som hände Estonia – i dag inleds en tio dagar lång dykoperation

Läs mer: Mayday Estonia – den sista timmen