Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rörd Roberto Mancini återvände hem som Europamästare: "Vi har inte ens fattat vad vi har lyckats uppnå"

Uppdaterad 12.07.2021 18:24.
Roberto Mancini och Giorgio Chiellini står framför flygplanet med pokalen.
Bildtext Mancini och Chiellini återvände hem i fint sällskap.

Förbundskaptenen Roberto Mancini och lagkaptenen Giorgio Chiellini höjde bucklan högt över sina huvuden då de klev av det chartrade planet på Leonardo da Vinci-Fiumicinos flygplats tidigt i morse, bara några timmar efter glädjescenerna på Wembley.

En banderoll med texten "Grazie Azzurri" och några hurrande flygplatsarbetare mötte de hemvändande Europamästarna i gryningen.

Chiellini och Mancini höll ett stadigt tag om bucklan och ledde laget ut från planet. Nyopererade Leonardo Spinazzola hoppade ner för landgången på ett ben.

Senast Italien har fått fira ett stort mästerskap var VM-guldet 2006. Det senaste Europamästerskapet dateras betydligt längre bak i tiden, närmare bestämt år 1968 då Italien vann på hemmaplan.

Förbundskaptenen Roberto Mancini som tog över 2018 när Italien inte lyckades kvala till VM, var uppenbart rörd efter matchen då flera års arbete äntligen bar frukt.

– Vi är så glada för det italienska folket och den italienska publiken, för de är verkligen värda det här efter den svåra perioden.

Mancini passade också på att berömma målvakten Gianluigi Donnarumma, som räddade den avgörande straffen.

– Vi är väldigt glada över att ha Donnarumma. Jag var säker på att ha skulle rädda några straffar, för han är den bästa målvakten i världen. Han är en härlig kille och en otrolig målvakt.

Donnarumma utsågs också till turneringens bästa målvakt. Han utsågs ändå inte till turneringens bästa unga spelare, den titeln knep Spaniens Pedri. Portugals Cristiano Ronaldo vann skytteligan.

Giorgio Chiellini med pokalen
Bildtext Lagkaptenen Giorgio Chiellini fick en krona på hjässan.

Trots att firande italienare i går kväll fyllde gatorna, åkte runt i bilar och tutade vilt, var det bara en liten skara som mötte upp när landslaget anlände till hotellet i Rom.

– Vi är Europamästare hojtade den glada skaran, när Chiellini klev ur bussen med en krona på huvudet.

I kväll har laget blivit bjudna till en mottagning hos Italiens president Sergio Mattarella, som själv var på plats under finalen i London. I mottagningen deltar också premiärminister Mario Draghi och italienska tennisstjärnan Matteo Berrettini, som förlorade knappt mot Novak Djokovic i herrsingelfinalen i Wimbledon på söndag.

Källor: AFP, STT, The Guardian

Diskussion om artikeln