Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige fortsätter att lyfta restriktioner – lättnader träder i kraft den 15 juli

Anders Tegnell
Bildtext Statsepidemiologen Anders Tegnell (på bilden) och näringsminister Ibrahim Baylan informerade om de nya lättnaderna.

Sverige fortsätter att lyfta ett antal restriktioner som införts med anledning av covid-19-pandemin, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Enligt ett pressmeddelande från Näringsdepartementet och Socialdepartementet har utvecklingen i pandemin gått åt rätt håll. 

Både smittspridning och antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 minskar för varje vecka. Vidare har nästan 70 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin. 

De lättare restriktionerna träder i kraft den 15 juli och berör bland annat kollektivtrafiken.

Då får tåg och bussar ta emot passagerare med full kapacitet även då resan är längre än 150 kilometer. Passagerare uppmanas undvika resor om de har symtom eller känner sig sjuka. 

Statsepidemiologen Anders Tegnell sa på en presskonferens på måndagen att med tanke på smittspridningen har det visat sig att restauranger innebär större risker än kollektivtrafiken.

Samtidigt upphävs kommunernas möjlighet att förbjuda tillträde för allmänheten till vissa platser där trängsel kan uppstå. Exempel på sådana platser är parker, badstränder och parkeringsplatser.

Enligt beslut av Folkhälsomyndigheten avskaffar man regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för bland annat handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera bort. 

Råden om hur till exempel nöjesparker ska placera sällskap i åkattraktioner tas bort. 

Steg 4 i regeringens avvecklingsplan planeras till någon gång i september, förutsatt att smittspridningen hålls nere och att vaccinationsgraden fortsätter att öka.

Källor: Sveriges regering, Folkhälsomyndigheten