Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vi tycker om att bli granskade" – Svenskfinlands fonder vill undvika Pohjola-Nordens misstag

Från 2021
Uppdaterad 13.07.2021 10:45.
Kulturfondens vd Sören Lillkung.
Bildtext Sören Lillkung säger att man tar transparens på stort allvar inom Svenska kulturfonden.
Bild: Yle/ Eero Poskela

På söndag kväll rapporterade HBL om att Pohjola-Nordens förra generalsekreterare Michael Oksanen misstänks för att ha överfört över 200 000 euro från föreningen till sina personliga bankkonton.

Härvan väcker frågor om ifall vi finlandssvenskar litar på varandra för mycket.

I Hufvudstadsbladet kallar Torsten Fagerholm på ledarplats det skedda för finlandssvensk korruption.

De finlandssvenska fonderna besitter ett enormt kapital, och varje år delar ut en del av för att främja den finlandssvenska kulturen. Frågan är om det finns en risk för att det förekommer likadan förskingring som Michael Oksanen misstänks för bland dem som ansöker om pengar från fonderna.

Enligt Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung är det åtminstone mycket svårt för enskilda personer att lura pengar från fonden.

– Vi meddelar skattemyndigheterna ifall vi beviljar bidrag åt enskilda personer, säger han.

Han medger ändå att det inte är helt omöjligt för föreningar att ljuga på sina ansökningar och redovisningar.

– Man kan vara oärlig, men vi litar på att de organisationer och föreningar som vi ger bidrag till har sin förvaltning i skick, säger han.

Föreningen Pohjola-Norden har regelbundet fått bidrag av Svenska Kulturfonden, och år 2015 gick bidraget till kontot som nu undersöks. Bidraget blev redovisat år 2017, men i nuläget det går inte att avgöra ifall det bidraget är en del av de pengar som Oksanen misstänks för att ha flyttat till eget konto.

Orealistiskt med förskingring inom fonden

Enligt Lillkung är det också så gott som omöjligt för någon som är anställd av Svenska kulturfonden att förskingra fondens egendom. 

– Vår styrelse är ytterst noggrann med att granska vad vi håller på med, och vi är mycket måna om att det ska vara fullständig transparens i vad vi sysslar med. Allt vad jag sysslar med granskar vår förvaltningschef, och vice versa, säger Lillkung om hur pengaflödet sköts på fonden.

– Vi tycker om att bli granskade, och det är en grundförutsättning för att allt ska kunna fungera, tillägger han om fondens verksamhet.

Lillkung förklarar att anställda inte kan anhålla om bidrag.

– Vi får som jobbar på Svenska kulturfonden får inga bidrag, och ingen av oss kan anhålla om bidrag. Lämnar jag in en ansökan så ratas den direkt. Och för olika bankkort och kreditkort som vi har, så har vi också granskare som kollar upp vad som sker med dem, säger han.

Svenska kulturfonden delade i år ut 23 miljoner euro i bidrag till drygt 1600 sökande.

Artikeln uppdaterades 13.7.2021 klockan 09:26. Pohjola-Norden får regelbundet bidrag av kulturfonden, inte bara 2015. År 2015 gick pengarna till ett konto som nu undersöks.

Diskussion om artikeln