Hoppa till huvudinnehåll

Sport

814 minuter utan mål – då klev lagkaptenen fram och räddade IFK Mariehamn från det pinsamma rekordet

Uppdaterad 12.07.2021 22:22.

Äntligen! IFK Mariehamn hittade nätmaskorna för första gången på över två månader. Lagkaptenen Robin Buwalda satte 1–0 till Grönvitt i Kotka och bäddade för det som skulle bli en efterlängtad åländsk seger.

Åtta matcher, 814 spelminuter eller dryga två månader utan ett enda mål.

Före kvällens fotbollsligadrabbning mellan IFK Mariehamn och KTP hade Grönvitt inte lyckats i målskyttet sedan den 9:e maj då laget besegrade AC Oulu med 3–1. Men i den soliga sommarkvällen i Kotka klev lagkaptenen Robin Buwalda fram i den 20:e minuten och räddade IFK Mariehamn från det pinsamma rekordet.

År 1971 spelade Mikkelin Pallo-Kissat 820 minuter utan att göra ett enda mål – och det rekordet består.

– Visst var öppningsmålet en lättnad, spöket försvann och ketchupflaskan öppnades, konstaterade IFK Mariehamns Eero Tamminen i Ruutus sändning.

Han medgav att visst snackades och skämtades det om det smått pinsamma rekordet i omklädningsrummet före matchen.

I andra halvlek kvitterade hemmalagets Thomas Agyiri till 1–1, men glädjen blev kortvarig för KTP. IFK Mariehamns Vahid Hambo stod för säsongens första fullträff bara tre minuter senare och Grönvitt gick igen upp i en 1–2-ledning till hemmalagets förtret.

Det är inte bara IFK Mariehamn som haft det motigt på sistone, också KTP har haft en mollbetonad säsong, inte en seger på sju matcher.

Kennedy Igboananike fullbordade Grönvitts kväll på stopptid med säsongens första fullträff och IFK Mariehamn fick åka hem till fredens öar med tre poäng i bagaget. I och med segern klättrade IFK ett pinnhål förbi Haka och finns nu på en nionde plats i tabellen med 10 poäng.

FC Lahti knep tre poäng i Helsingfors

FC Lahti som har haft bra flyt med sju segrar på raken inledde piggt mot HIFK i Helsingfors. De tio sista minuterna av första halvlek var ändå hemmalagets då HIFK skapade målchans efter målchans, men utan resultat. Då lagen möttes för några veckor sedan i Lahtis slutade matchen 0–0 och allt tydde på att det skulle bli väldigt jämnt också på måndagskvällen i Tölö.

– Vi måste ha mer tålamod framför mål, konstaterade HIFK:s Matej Hradecky Ruutus intervju i pausen. Vi har för bråttom och förlorar bollen för lätt.

HIFK har inte lyckats i målskyttet under de tre senaste matcherna, försvaret har däremot fungerat hyfsat bra, med bara ett insläppt mål under samma tidsperiod.

I andra halvlek lyckades Lahtislaget hitta ett hål i helsingforsarnas försvar och Jasin-Amin Assehnoun satte bollen i mål förbi HIFK-keepern Markus Uusitalo. Möjligen var det här Assehnouns sista match i fotbollsligan. Det ryktas om att man har fått upp ögonen för den 22-åriga talangen bland annat i Turkiet.

Tabellfyran FC Lahti har nu 21 poäng, en poäng mindre än trean FC Inter. HJK toppar tabellen med 31 poäng, KuPS är tvåa med 25 poäng.

Resultat, fotbollsligan:

KTP–IFK Mariehamn 1–3 (0–1)

20' Robin Buwalda 0–1

60' Thomas Agyiri 1–1

63' Vahid Hambo 1–2

93' Kennedy Igboananike 1–3

Publik: 1712

HIFK–FC Lahti 0–1 (0–0)

77' Jasin-Amin Assehnoun 0–1

Publik: 1378