Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migrationskommissionären Ylva Johansson: Fullständigt oacceptabelt att behandla människor som Lukasjenkos regim gör

Från 2021
Ylva Johansson
Bildtext - Mycket tyder på att det här är något som orkestreras av Lukasjenko, säger EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Antalet irreguljära migranter som kommer till Litauen från Belarus har ökat kraftigt under de senaste veckorna. EU-kommissionären Ylva Johansson säger till Svenska Yle att mycket talar för att verksamheten orkestreras av president Lukasjenkos administration.

Under de två senaste månaderna har över 1 600 migranter kommit olovligt över gränsen från Belarus till Litauen. Landet har reagerat genom att bygga ut sin mottagningskapacitet och befästa gränsen.

- Mycket tyder på att det här är något som orkestreras av Lukasjenko där man använder migranter som en politisk påtryckning, säger EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson.

Enligt Johansson finns det tecken på att man ägnar sig åt att köra migranter till den litauiska gränsen varefter man gör det möjligt för dem att korsa gränsen utan kontroller.

- Situationen har förvärrats för varje vecka som går och det är fullkomligt oacceptabelt att använda människor på det här sättet som jag upplever att Lukasjenkoregimen gör.

- Det viktiga nu är att vi försöker få stopp på sättet att använda migranter i politiska utpressningssyften och att visa att det här är EU:s yttre gräns. Litauen behöver EU:s stöd

Vad för slags stöd kan EU erbjuda Litauen som upplever ett stort tryck vid sin yttre gräns?

- Det är mycket vi ka göra och måste göra. Frontex måste ta nya steg för att snabbt få minst 60 gränsbevakare på plats, samt ett stort antal fordon och helikoptrar.

- Vi har också EU:s asylbyrå som i veckan kommer att signera ett avtal med Litauen för att snabbt kunna skicka experter för att kunna hjälpa till med intervjuer och översättningar på plats.

Johansson lyfter också fram samarbetet inom den Europeiska byrån för brottsbekämpning Europol samt ett stöd på 10 miljoner euro som öronmärkts för Litauen via EU:s nödfond.

Inför utrikesrådets möte i dag, måndag, lyfte Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis fram frågan om eventuella ytterligare sanktioner mot Belarus.

- Det är något man naturligtvis kan titta på att ytterligare utöka det. Jag är också beredd att överväga om man ska ändra i visumreglerna gentemot Belarus, säger Johansson.

Vid sitt senaste toppmöte var EU-ledarna tydliga med att påtryckningar av det här slaget inte borde förekomma. Lyssnar de länder som ägnar sig åt den här typen av verksamhet?

- Nej. Och därför måste vi göra mer. Nu behöver vi få det nya förslaget om en gemensam migrations- och asylpolitik på plats. EU måste agera enat och då behöver vi också vår gemensamma lagstiftning.