Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

England slopar coronarestriktioner den 19 juli – men manar till försiktighet

Premiärminister Boris Johnson talar om coronarestriktioner på en virtuell pressträff den 12 juli 2021 i London.
Bildtext Johnson uppmanar engelsmännen att tänka på andra människor och komma ihåg riskerna.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson manar till försiktighet när England nästa vecka avskaffar nästan alla kvarvarande restriktioner med anledning av coronaviruset. Johnson påpekade under en presskonferens att det ökade antalet coronafall visar att pandemin inte alls är över.

Om en vecka, den 19 juli, upphör det juridiskt bindande kravet på att man ska bära munskydd och hålla avstånd till andra människor.

Nattklubbarna får öppna för första gången sedan mars 2020 och begränsningarna i antalet deltagare vid olika evenemang och nöjesinrättningar slopas.

Johnson försvarade sitt beslut att slopa restriktionerna, men varnade samtidigt för att coronaviruset kommer att kräva fler dödsoffer.

Johnson sa att det är rätt tidpunkt att gå vidare, men att man måste ta det försiktigt. Han betonade att pandemin inte är över. Han uppmanade alla att tänka på andra människor och att tänka på riskerna.

Inte tvång utan rekommendationer

Hälsoministern Sajid Javid sa tidigare på måndagen att alla borde fortsätta att bära munskydd på ställen där avstånden är korta, som i kollektivtrafiken, och att folk gradvis borde återgå till att arbeta på arbetsplatsen.

Nattklubbar och liknande ställen med många besökare rekommenderas att granska besökarnas coronapass så att man kan säkerställa att besökarna har vaccinerats två gånger, har ett negativt testresultat eller har haft covid-19 och tillfrisknat.

Javid sa vidare att kopplingen mellan antalet coronafall och antalet dödsfall har försvagats, men inte helt brutits. Han sa att enorma framsteg har gjorts tack vare det brittiska folkets uppoffringar och landets vaccinationsprogram.

Mer än 87 procent av de fullvuxna britterna har fått minst en dos coronavaccin och 66 procent har fått två doser.

Antalet nya coronafall har stigit till 30 000 per dag i Storbritannien. Senare i sommar kan siffran vara 100 000 nya fall per dag, sa Javid. Han sa vidare att två doser av vaccinet skyddar effektivt mot att bli svårt sjuk i covid-19. 

Myndigheterna tror att det ökade antalet fall inte kommer att överbelasta sjukhusen. Javid tillägger att om man senarelägger beslutet att häva restriktionerna kommer ökningen av antalet fall att inträffa på vintern då risken är störst för att sjukhusen ska bli överbelastade.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC