Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron: Frankrike siktar på mycket hög vaccinationstäckning för att stoppa deltavarianten

President Macron talar till nationen den 12 juli 2021.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det blir obligatoriskt för hälsovårdspersonal att bli vaccinerade mot covid-19. Kravet gäller även anställda på äldreboenden samt andra som i sitt arbete kommer i kontakt med utsatta personer.

Hälsoministern Olivier Veran säger att hälsovårdsanställda måste ha fått två doser av ett coronavaccin senast den 15 september för att få arbeta och få lön.

För att höja Frankrikes rätt låga vaccinationstäckning meddelade presidenten att systemet med vaccinationspass kommer att utvidgas från och med augusti så att alla som vill gå ut och äta eller dricka måste uppvisa bevis för att de vaccinerats eller har testat negativt för covid-19. 

Coronatesterna har hittills varit gratis, men Macron sa att de ska börja kosta för att uppmuntra fransmännen till att ta vaccinet i stället för att gång på gång betala för att bli testad. 

En webbtjänst som används till att boka tid till vaccination registrerade efter Macrons tal till nationen rekordantalet 20 000 bokningar per minut.

95 procent kan behöva vaccineras

35,5 miljoner människor eller strax över hälften av Frankrikes befolkning har fått minst en dos av coronavaccin, medan sammanlagt 27 miljoner har fått två doser. 

Men nu säger en panel av vetenskapsmän att upp till 95 procent av befolkningen kan behöva vaccineras för att stoppa spridningen av deltavarianten av coronaviruset.

- Vi måste sikta på att vaccinera varje människa i Frankrike eftersom det är det enda sättet att återgå till ett normalt liv, sa Macron. 

Enligt presidenten tittar man nu på möjligheten av att göra det obligatoriskt att bli vaccinerad för covid-19.

Antalet nya coronafall har stigit till cirka 4 200 per dag, men antalet coronarelaterade dödsfall på sjukhus är lågt, närmare bestämt 4 under det gångna dygnet.

Omkring 7 000 personer vårdas på sjukhus för covid-19 i Frankrike, vilket är en fjärdedel av antalet patienter i mars-april i år.