Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kubaner i Finland arrangerar protest på tisdag – stöder demonstrationerna i hemlandet

Från 2021
Mielenosoitus Havanassa.
Bildtext Ovanliga protester - och motprotester - har brutit ut i Kuba.
Bild: Yamil Lage / AFP

Kubaner bosatta i Finland ordnar på tisdag en demonstration till stöd för sina protesterande landsmän. Arrangören kallar Kuba en diktatur och säger att folket lider svårt av bland annat brist på mediciner.

- Kuba leds av en diktator som i praktiken håller på att ta livet av sitt folk, säger protestarrangören Norma Espinosa till nyhetsbyrån STT.

Hon hänvisar bland annat till det svåra coronaläget i landet. Antalet nya coronafall har ökat alarmerande på sistone och i helgen slogs ett nytt rekord, närmare 7 000 bekräftat smittade på en dag.

- Situationen är verkligt svår, kaotisk. Folk dör i sina hem, berättar Espinosa.

Hon har själv bott nästan tjugo år i Finland men hennes familj är kvar i Kuba.

Brist på det mesta

Det råder brist på många basvaror i Kuba, bland annat tvingas folk stå i kö för mat. Elavbrotten har blivit allt vanligare och bristen på mediciner har varit konstant genom hela pandemin.

Den kubanska ekonomin genomlider sin värsta kris på årtionden.

Regeringen skyller det här på pandemin i kombination med de amerikanska sanktionerna. Missnöjda kubanerna säger däremot att problemen snarare har att göra med inkompetent ledning och landets enpartisystem.

På sistone har tidigare ovanliga protester brutit ut i Kuba. Det är i solidaritet med dem som kubaner i Finland samlas på tisdagseftermiddagen i Helsingfors.

- Folk här har en felaktig bild av Kuba. Ofta tror man att Kuba är en paradisö dit man som turist kan åka för att ha kul. Men de som bor i landet har ingalunda samma möjligheter att njuta av ett sådant liv, säger Norma Espinosa.