Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Spjutduellen om OS-platsen mellan Oliver Helander och Antti Ruuskanen

Från 2021
Uppdaterad 14.07.2021 18:19.
Programmet är inte längre tillgängligt
GP-tävlingen i friidrott i Joensuu (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Friidrottens inhemska GP-serie fortsätter i kväll i Joensuu. Oliver Helander och Antti Ruuskanen gör upp om den sista platsen i spjutkastning till OS i Tokyo.

Spjuttävlingen blir en verklig godbit med mycket på spel.

Finland har anmält både Helander och Ruuskanen till OS, men endast en av dem får tävla i Tokyo.

Lassi Etelätalo och Toni Kuusela har redan tidigare säkrat sina platser i OS-laget, och Finlands tredje representant ska vaskas fram i kväll.

Tävlingen i Joensuu är säsongens tredje för både Helander och Ruuskanen.

Helander har i år som bäst kastat 80,82 i Paavo Nurmi Games. I tävlingarna i Orimattila blev han utan resultat då han tvingades bryta på grund av en ömmande akillessena.

OS-silvermedaljören från London 2012 och Europamästaren år 2014 Antti Ruuskanen har kastat resultatet 77,89 två gånger i sommar.

Håller Senni Salminens toppform i sig?

Av de OS-klara idrottarna deltar också Senni Salminen i tresteg. Salminen har i två repriser förbättrat på sitt nationsrekord i grenen, och ligger på en fin åttonde plats i årets världsstatistik med sitt rekordhopp 14,63. Salminen hör därmed till de friidrottare som har fina möjligheter att kämpa om topplaceringar också i OS.

På damernas 100 meter häck deltar båda Finlands OS-deltagare Annimari Korte och Reetta Hurske.

Annimari Korte.
Bildtext Annimari Korte återvänder till sin rekordbana.
Bild: Tomi Hänninen

Korte löpte sitt finländska rekord 12,72 på samma bana i Joensuu för två år sedan. Nu gör hon en intressant comeback till favoritbanan efter en liten tävlingspaus sedan midsommaren.

Hurskes prestationer har varit ojämna i år, men det finns stora förhoppningar om att hon ska kunna putsa på sitt årsbästa 12,96.

Topi Raitanen löper utan hinder

Topi Raitanen finns på startstrecket på herrarnas 3000 meter. Raitanen som lite oroväckande valde att bryta hinderloppet i Stockholms Diamond League-tävling ger nu ett formbesked på den släta distansen utan hinder. Här finns förhoppningar om en tid rejält under 8 minuter.

Raitanen har som bäst löpt distansen på 7.52,82 vilket han gjorde i Joensuu för två år sedan. Går det lika hårt i år rätar han samtidigt ut en hel del frågetecken kring formen då endast ett par veckor återstår till OS-starten i Tokyo.

Friidrottens GP-serie i Joensuu, sändningstider:

Yle Arenan 17.55-21.00
TV2 18.30-21.00

Kommentator: Niklas Henrichson.

Diskussion om artikeln