Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundets ordförande stöder 32 lag i EM och hyllar årets arrangemang: "Uefa klarade sig bra under svåra förhållanden"

Ari Lahti sitter iklädd kostym på en läktare omgiven av andra åskådare.
Bildtext Bollförbundets ordförande Ari Lahti (mitt i bild) var på plats på EM-läktarna.

Ari Lahti ger Uefa gott betyg för genomförandet av sommarens EM-slutspel. Och planerna på att ytterligare utöka antalet lag i herr-EM ställer sig Bollförbundets ordförande positivt till.

– Vrålet från 60 000 åskådare riktigt kändes i kroppen.

Ari Lahti är nyss hemkommen från EM-finalen mellan England och Italien. Bollförbundets ordförande hörde till dem som såg finalen på plats på Wembley i London och han beskriver matchen som ett ofattbart spektakel.

– Det var en riktigt dramatisk fotbollsmatch. Och åskådarantalet fick det att kännas som den "gamla goda tiden", säger Lahti till Yle.

Lahti har följt arrangemanget av Euro 2020 ändå från starten. Han erkänner att det europeiska fotbollsförbundet Uefa har haft stora problem med genomförandet.

– Till slut när allt räknas ihop är saldot säkert positivt eftersom vi på sätt och vis återgick till ett normalt liv, säger Lahti.

– Jag tycker att Uefa klarade sig bra under svåra förhållanden, konstaterar Lahti.

"Bra att Finlands EM-chans ökar"

Ordföranden för Finlands bollförbund kommentar också Uefas planer på att utöka antalet lag i EM-slutspelet från nuvarande 24 till 32. Nästa EM i Tyskland 2024 kommer att arrangeras enligt nuvarande modell, men redan 2028 hoppas Lahti se en utökad version.

– För Finlands del skulle sannolikheten att ta sig till EM-slutspelet öka. På så sätt är det en bra plan.

– Spelsystemet skulle knappast ändras så mycket. De som slutar trea i gruppen skulle inte ha chans att ta sig vidare utan bara de två bästa lagen i varje grupp skulle avancera, säger Lahti.

Lahti tycker att deltagande i en "så fin turnering" är något som så många länder som möjligt borde få uppleva.

– Jag ser inget annat negativt än att storleken på turneringen växer, så om det kommer svåra tider i stil med coronan kan det bli stora problem.

– Spelarnas hälsa måste också tas i beaktande i planerna. Om vi talar om ungefär 40 matcher per säsong är det inga problem. Men om mängden matcher stiger till 60-70, då börjar spelarnas fysik vara på bristningsgränsen.

Främsta känslan: stolthet

Ari Lahti tror att det nyss avslutade EM-slutspelet förbättrade den finländska fotbollens status, både i Finland och ute i Europa.

Herrlandslaget och de finländska supportarna fick exempelvis gott om hyllningar för sitt uppträdande under matchen mot Danmark när Christian Eriksen kollapsade.

Lahtis främsta känsla efter EM är stolthet. Han ser landslagets insatser både på plan och utanför som mycket positiva.

– Alla kommentarer som spelare och lagledning gav fick mycket positivt till stånd, säger Lahti.

– Inom Bollförbundet hoppas vi att fler unga blir intresserade av fotboll. Det viktigaste för oss är mängden juniorspelare, och att ungas motionerande skulle få en push framåt av det här mästerskapet.