Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Solpanelernas mörka sida: Finländska företag marknadsför solpaneler med råmaterial som tillverkas av tvångsarbetande uigurer i Kina

Från 2021
Solpaneler
Bildtext Solpaneler har blivit populära de senaste åren och produktionen i Kina har ökat. Nu visar en utredning av Finnwatch att en råvara kan kopplas till tvångsarbete i Xinjiang.
Bild: Erwin Wodicka

Uigurer och andra muslimska minoriteter i Kina tvingas arbeta för att tillverka solpaneler. Dessa solpaneler säljs vidare av flera stora finländska bolag, visar en rapport av medborgarorganisationen Finnwatch.

De flesta solpaneler på marknaden tillverkas i Kina – precis som mycket annat. Av de tio största solpaneltillverkarna är sju kinesiska bolag. Ett bolag är registrerat i Kanada, men panelerna tillverkas huvudsakligen i Kina.

Finnwatchs granskning visar att fyra av dessa bolag har verksamhet i den autonoma regionen Xinjiang – ett område där det pågår systematiskt förtryck av uigurer och andra muslimska minoriteter.

Hundratusentals, eller till och med miljoner, uigurer och andra muslimska minoriteter har blivit instängda i så kallade "omskolningsläger" där de utsätts för både mental och fysisk tortyr, enligt vittnesförklaringar. Människorättsorganisationer har också varnat för tvångsarbete i lägren.

Gäller råvaran polysilikon

Verksamheten i Xinjiang gäller specifikt tillverkningen av råvaran polysilikon (även kallat polykristallint kisel eller multikristallint kisel) som är en beståndsdel i en del solpaneler.

För 15 år sedan var tillverkningen av polysilikon i Kina marginell, men nu tillverkas närmare 80 procent av all polysilikon i världen där. I Xinjiang tillverkas drygt 40–50 procent av världens polysilikon.

Finnwatch kontaktade 13 finländska företag som marknadsför solpaneler som kan kopplas till tvångsarbetet. Sju av dessa företag svarade och gav uppgifter om deras distributionskedjor. Alla sju företag kunde kopplas till tillverkare av polysilikon i Xinjiang.

De sju företagen är Helen, Oomi, Green Energy Finland, Naps Solar Systems, Playgreen Scanoffice, Solar Finland och Solarigo Systems.

Solpaneler på Helen Oy:s tak på Hanaholmen.
Bildtext Elbolaget Helen hör till företagen med koppling till Xinjiang. Dessa solpaneler hittas på Helens tak på Hanaholmen i Helsingfors.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Finnwind, Freebo, Rexel Finland, Solarvoima och Solnet Green Energy svarade inte på Finnwatchs förfrågan.

– Vår utredning visar att solpanelföretag som verkar i Finland inte känner till ursprunget till de viktigaste råvarorna för de produkter som de marknadsför. Det finns en risk att de omedvetet involveras i tvångsarbete eller till och med brott mot mänskliga rättigheter, säger forskare Anu Kultalahti vid Finnwatch.

Kultalahti säger att det för dessa företag finns andra, bättre alternativ att välja mellan. Det kräver att företagen gör ändringar i sina distributionskedjor beträffande råvaror.

– Även om andelen polysilikon som tillverkas i Xinjiang är stor, så finns det andra alternativ, till och med i Kina.

Finnwatch uppmanar Finland att se till att EU-kommissionen tar upp ärendet för att säkerställa att inga företag som är verksamma inom EU använder produkter eller material som tillverkas i områden där mänskliga rättigheter inte ligger i fokus.