Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Veckan innan deadline jobbar NHL med två versioner av spelschemat, en med OS-paus och en utan: "Tiden att komma överens börjar ta slut"

Bill Daly i grå kostym och Gary Bettman i mörkblå kostym sitter bakom ett bord på en presskonferens.
Bildtext NHL-bossarna Bill Daly och Gary Bettman skjuter över uppgiften att få till stånd ett OS-avtal på IOK och NHLPA.

Efter två säsonger präglade av coronaviruset planerar NHL att återgå till det normala. Ligan tänker presentera sitt matchschema för 2021/22 nästa vecka. Men det är ännu helt öppet om NHL-spelare kommer att vara med i OS i februari eller inte.

NHL-draften ordnas detta år 23-24 juli, det vill säga fredag-lördag nästa vecka. Innan dess vill NHL offentligöra spelschemat för kommande säsong.

Men i arbetet med schemat tvingas NHL fortfarande jobba med två scenarier. En version där ligan tar paus för OS i Peking, och en annan där NHL-matcherna fortsätter som vanligt och OS-hockeyn får klara sig utan världens främsta spelare.

Allt hänger på förhandlingar som pågår mellan den Internationella olympiska kommittén IOK och spelarföreningen NHLPA. På NHL:s webbplats upprepas vicechefen Bill Dalys ståndpunkt att det nu är spelarna som har på sitt ansvar att komma överens om rättighetsfrågor med IOK, annars blir det inget OS-deltagande.

"Tiden för parterna att nå en överenskommelse börjar ta slut", skrivs på NHL:s hemsida.

NHL-spelare fick inte delta i OS i Pyeongchang för tre år sedan och NHL:s ledning sätter nu press på parterna att nå en överenskommelse redan den närmaste veckan. Alternativt konstatera att OS-turneringen i februari blir ett nytt antiklimax, något Yle Sportens NHL-kolumn befarade tidigare i sommar.

Alla möter alla minst två gånger

Oavsett OS-utfallet tänker NHL nu genomföra en full grundserie med 82 matcher, och hoppas på möjligheten för fullt vaccinerade spelare att genomföra säsongen helt utan restriktioner, covidtester och extraregler.

När det gäller reglerna för spelare som inte vill vaccinera sig pågår förhandlingar mellan NHL och spelarorganisationen.

Efter den gångna säsongens undantag med 56 matcher och fyra divisioner som inte stötte på varandra innan slutspelet kommer NHL att återgå till sin gamla modell med två konferenser och fyra divisioner och ett spelschema där alla lag möter varandra minst två gånger.

Seattle Kraken kommer in som ett nytt lag i Pacific-divisionen, och för att ge plats åt nykomlingen flyttar Arizona Coyotes till Central-divisionen.