Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland får upprättelse i Europadomstolen i fallet Ali

Från 2021
Uppdaterad 13.07.2021 17:13.
Ali i Finland.
Bildtext Irakiern Ali fick inte asyl i Finland och återvände till Irak, men tre veckor senare mördades han, påstods det. Men Centralkriminalpolisen fick nya uppgifter som tydde på att dödsattestet var en förfalskning.

Europeiska människorättsdomstolen har beslutat att ändra beslutet att pricka Finland för ett fall där en irakier ska ha dödats i sitt hemland efter att ha avvisats från Finland.

I november 2019 ansåg Europeiska människorättsdomstolen att Finland gjort fel då man avvisade en irakier, som i medierna gått under namnet Ali, och som enligt dåvarande uppgifter mördades strax efter att han återvänt till Bagdad.

Domstolen bedömde då att Finland inte hade övervägt riskerna med att skicka tillbaka Ali till Irak på ett tillfredställande sätt enligt Människorättskonventionen. De dömde också Finland att betala ut skadestånd på cirka 25 000 euro.

På våren 2020 meddelade Centralkriminalpolisen att man misstänkte att domstolens domslut har baserat sig på falska dokument och att den irakiska mannen fortfarande är vid liv.

Mannens dotter och före detta svärson ljög om dödsfallet för att lura de finska myndigheterna och få ut ersättning.

Men bluffen avslöjades innan staten betalade ut ersättningen och i september förra året bad finska regeringen den Europeiska människorättsdomstolen att behandla fallet på nytt.

- Ärendet är unikt. Finland har aldrig tidigare bett om en granskning av en fråga som lösts i Europadomstolen, berättar Krista Oinonen, Finlands statsombud i Europadomstolen, för Yle.

Oinonen är nöjd med domstolens beslut och menar att det är ett gott betyg för rättstatsprincipen:
- Den här lösningen var tydlig. Den europeiska domstolen upphävde domen mot Finland i sin helhet, och man avvisade också klagomålen som ett missbruk. Det här visar väldigt klart att rättstatsprinciperna fungerar.
Artikeln har uppdaterats med ytterligare kommentar av Krista Oinonen