Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldet i Sydafrika förvärras – 72 döda sedan i måndags och armén inkallad till två delstater

Från 2021
Uppdaterad 14.07.2021 08:16.
En polis siktar på människor som är i färd med att plundra ett köpcenter i Durban under politiska våldsamheter.
Bildtext Våldsamheterna har spridit sig till Durban. En polis siktar mot människor som var i färd med att plundra en butik vid ett köpcenter i staden.
Bild: EPA-EFE/STR

I Sydafrika har över 70 människor dött efter flera dagars våld som utmynnade ur protester mot den förra presidenten Jacob Zumas fängelsestraff. Protesterna urartade i våld, mordbränder och plundring.

Sydafrikanska säkerhetsmyndigheter lovar att se till att våldsamheterna som har brutit ut i den förra presidenten Jacob Zumas hemdelstat KwaZulu-Natal och landets största stad Johannesburg inte sprider sig.

Våldet började då protester mot att Zuma dömdes till 15 månaders fängelse för domstolsförakt bröt ut.

Zuma dömdes för att han vägrade vittna i Högsta domstolens korruptionsutredning mot Zuma och hans närmaste krets under sin tid som president.

På några dagar har våldet krävt 72 människors liv och regeringen bestämde på måndagen att 2 500 soldater sätts in för att hjälpa polisen få ett slut på oroligheterna.

Polisen försöker stoppa plundring i förorten Alexandra i Johannesburg. Tre poliser står med hagelgevär utanför ett köpcenter med demonstranter i bakgrunden.
Bildtext Polisen står utanför ett köpcenter i förorten Alexandra i Johannesburg som nyss har utsatts för plundring.
Bild: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Vittnen beskriver hur polisen har varit handfallen inför våldet på många håll.

– Ingen kommer att tillåtas håna vårt demokratiska system på det här sättet, sa polisminister Bheki Cele.

– Det finns inget personligt missnöje som gör det acceptabelt för någon att vandalisera, plundra och bryta mot lagen på det här sättet.

Protester urartade

Oroligheterna började efter protester mot Zumas dom i närheten av hans hem i KwaZulu-Natal och de allvarligaste våldsamheterna har ägt rum i delstatens huvudstad Pietermaritzburg.

Våldet spres sig ändå snabbt till en del av Johannesburgs fattigare förorter, så kallade Townships, där Zuma har ett starkt stöd.

Sydafrikas före detta president Jacob Zuma i närbild.
Bildtext Jacob Zuma dömdes till fängelse för att ha trotsat rättens order om att vittna i en korruptionsutredning.
Bild: EPA-EFE/Yeshiel Panchia

På måndag kväll bröt våld, bränder och plundring ut också i hamnstaden Durban.

Flera stora snabbköp, bilbutiker och köpcentrum som ses som symboler för landets medel- och överklass har plundrats och bränts.

Invånare i Soweto utanför Johannesburg bär hem varor, som ugnar och kylskåp, som plundrades från en närliggande varuhus.
Bildtext Invånare i Soweto utanför Johannesburg bär hem varor som har stulits från ett närliggande varuhus.
Bild: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Även om ilska bland Zumas anhängare verkar ha varit startskottet på protesterna, anses mycket av våldet också bero på allmänt missnöje med läget i landet.

Coronakrisen har orsakat stora ekonomiska svårigheter och arbetslöshet i landet, som främst har drabbat de fattigaste delarna av befolkningen.

Försök att destabilisera landet

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sade i ett tv-tal att han hade sympati för svårigheterna hans landsmän genomgår, men att landet nu måste komma samman för att klara av läget.

– De här ögonblicken har klart och skärande visat vad vi redan visste: att arbetslösheten, fattigdomen och ojämlikheten i vårt samhälle är ohållbart, sa Ramaphosa.

– Vi kan inte förvänta oss en varaktig samhällsfred om vi inte kan skapa jobb och ett mer rättvist och jämlikt samhälle.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, klädd i kostym, sitter i parlamentet och stirrar tomt framför sig med händerna knäppta.
Bildtext Cyril Ramaphosa, Zumas efterträdare, visade förståelse för ilskan bakom oroligheterna men fördömde våldet.
Bild: EPA/NIC BOTHMA

Han fördömde ändå kraftigt våldet som resultatet av opportunister som utnyttjar politisk ilska för laglöshet.

– Våldets rötter kan finnas i missnöjdhet, ilska och politisk frustration. Men det vi har sett nu är grupper som bara uppviglar till oroligheter för att få en täckmantel för plundring och stöld.

Han uppmanade nu alla sydafrikaner att avhålla sig från våld.

– Bara tillsammans kan vi vinna mot dem som försöker skapa instabilitet i vårt land. Vi kommer att stå enade som ett folk, komma samman mot våldet, komma samman i ett gemensamt engagemang för fred och lagstyre, sa Ramaphosa.

Artikeln uppdaterades 14.7 kl. 18.16: Antalet dödsfall ändrades från 30 till 72.