Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tytti Yli-Viikari i offentligheten första gången sedan hon fick sparken: “Svårt att förstå att det här är sant”

Från 2021
Uppdaterad 14.07.2021 09:34.
En kvinna i en färgrann skjorta och svarta glasögon håller sin högra hand mot sitt huvud.
Bildtext Tytti Yli-Viikari uppträdde offentligt för första gången sedan hon sparkades från sin post som generaldirektör vid Statens revisionsverk.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Revisionsverkets tidigare generaldirektör Tytti Yli-Viikari har uttalat sig offentligt första gången sedan riksdagen avskedade henne i slutet av juni. Yli-Viikari säger att hon redan i januari borde ha insett att ett drev väntade henne.

Yli-Viikari deltog i en diskussion under Mtv:s Finlandsarena idag där man behandlade vem det är som är den högsta domaren i Finland år 2021 – är det journalisten, den verkliga domaren inom rättsväsendet eller är det självaste gud.

Yli-Viikari avslöjade inte under diskussionen något om sina framtidsplaner, vad hon tänker göra efter att ha fått sparken.

Den tidigare generaldirektören har under det senaste halvåret ofta figurerat i medierna eftersom hon misstänkts för tjänstefel. Hon kommenterade misstankarna genom att referera till Shakespeare.

– Jag borde redan i januari-februari ha förstått att ett drev väntade. I Shakespears Kung Lear säger narren att man inte kan vänta på att bli lemlästad av det stora hjulet som rullar. Det är väldigt svårt att se och förstå att det här verkligen är sant, sa Yli-Viikari.

Mer än så kommenterade hon inte anklagelserna eller misstankarna om tjänstefel.

Centralkriminalpolisens utredning pågår ännu

Under panelen behandlades också den offentliga diskussionen som under våren förts både i medierna och bland vanliga finländare.

– Jag upplever inte att saker satts i proportion i den diskussionen. Dessutom har inte ens all fakta kollats upp. När den här härvan började försökte vi få korrigeringar till stånd och berätta om Revisionsverkets syn på allt, men varje dag lyftes nya saker upp. Jag tar till liknelsen om hjulet igen: det var ganska svårt att själv hänga med, sa Yli-Viikari.

Riksdagen fattade beslut om uppsägningen av Yli-Viikari i slutet av juni. Redan i april suspenderades hon från sitt uppdrag när det uppstod frågor kring vad hennes Finnair-bonuspoäng hade använts till.

Hon ska också ha låtit Statens revisionsverk betala för hennes styling- och frisörtjänster. Dessutom ska hon ha anställt en tjänsteman som fått lön under två års tid utan att ha någon arbetsplikt.

Centralkriminalpolisens förundersökning om både missbruket av bonuspoängen och om anställningen av tjänstemannen pågår ännu.

Riksdagens kanslikomission föreslog att Yli-Viikari skulle sägas upp eftersom finländarna måste kunna ha förtroende för att statens medel alltid används i enlighet med reglerna.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Tytti Yli-Viikari ensimmäistä kertaa julkisuudessa irtisanomisen jälkeen, kommentoi koko sotkua: “Hirveän vaikea uskoa, että tämä voi olla totta” av Elli Piirainen. Översättningen är gjord av Frida Holmberg.

Artikeln rättades 14.7.2021 klockan 9.34. Det har inte bekräftats vad Yli-Viikari har använt bonuspoängen till. Texten var skriven så att det verkade så. Det rättades.

 

Diskussion om artikeln