Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera septiktankar ur bruk i Åbolands skärgård – Håll Skärgården Ren åtgärdar problemet

Från 2021
Uppdaterad 14.07.2021 10:45.
Avfallsstation för sptiktank-tömning
Bildtext Arkivbild. Flera septiktankar i skärgården är för tillfället sönder.
Bild: Håll skärgården ren

Sommarsäsongen är igång och gästhamnarna i Åboland är fulla av ivriga båtturister. I de större hamnarna som Nagu gästhamn, Korpoström och Kasnäs gästhamn kan man tömma sin septiktank i hamnen, men längre ut i skärgården ser man mer av de flytande septiktankarna som upprätthålls av Håll Skärgården Ren (HSR rf).

På sin webbplats informerar HSR rf i en serviceuppdatering att Örös och Vänös flytande sugtömningsstationer är ur bruk, och på Sälle-kartan framgår det att även tömningsstationen på Borstö är ur bruk.

- Vi är medvetna om problematiken och gör vårt bästa för att reparera septiktankarna på Borstö och Örö så snart som möjligt. Vänös tank kommer att placeras om, och det kan ta en stund att hitta ett nytt vattenområde för septiktanken, berättar Katriina Murto, distriktschef på Håll Skärgården Ren rf.

En segelbåt står förtöjd i en brygga i en gästhamn. Himlen är klarblå.
Bild: Frida Lönnroos

Det är HSR rf som ansvarar för upprätthållandet av tömningsstationerna men de närliggande hamnarna kan hjälpa till ifall det behövs. Så är till exempel fallet med sugtömningsstationen vid Örö.

Närliggande hamnar både förvånade och redo att reparera

- Vi har fått reservdelar för att reparera pumpen som vi misstänker är sönder. Om misstanken stämmer ska vi kunna reparera tömningsstationen före slutet av veckan, meddelar Janne Tirkkonen vid Örö Gästhamn.

På Borstö kom det som en överraskning att sugtömningsstationen utanför ön är ur bruk. Enligt Tage Danielsson från Borstö byalag, som tar hand om gästhamnen, har det varit en del båtar förtöjda i hamnen men ingen har reagerat på att tömningsstationen är ur bruk.

Murto berättar att en reparatör ska åka ut till Borstö så snart som möjligt. Det är oklart exakt när det blir av, eftersom föreningens fartyg M/S Roope varit i användning under skrotinsamlingen 5-8.7. Sugtömningsstationerna har varit ur bruk sedan den första juli enligt HSR:s webbplats.

Enligt Trafiksäkerhetsverket är det sedan 2005 totalförbjudet att släppa ut obehandlat toalettvatten i Finlands vatten. Avfall får släppas ut i havet endast om avståndet till närmaste strand är minst 12 sjömil.

Håll skärgården ren upprätthåller ett tiotal tömningsstationer runt om i landet. Föreningen finansierar sin friviligverksamhet med medlemsavgifter.

Artikeln har uppdaterats 14.7 klockan 10:45: Katriina Murtos och Janne Tirkkonens namn har korrigerats. Dessutom har tillkommit ett tillägg om att Håll skärgården rens verksamhet upprätthålls tack vare medlemsavgifter och verksamheten är ideell frivilligverksamhet.

Diskussion om artikeln