Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

På Näsebacken ligger Eugen Schauman begraven – i sin nya bok beskriver historikern Martin Andersson politiska mord som skett under Finlands historia

Från 2021
Historikern Martin Andersson
Bildtext I sin nya bok "Politiska mord och mordförsök i Finland" berättar Martin Andersson om omkring tjugo olika fall, varav de flesta skedde under 1920- och 1930-talen.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Sibbohistorikern Martin Andersson behandlar i sin nya bok olika politiska mord och försök till mord som skett i Finland. Förutom att morden och mordförsöken hade politiska syften är misslyckandet i att uppnå det eftertraktade målet något som förenar de olika fallen.

På Näsebackens begravningsplats i Borgå skiner solen på det ståtliga gravmonumentet för en av Finlands kändaste gärningsmän, när det kommer till politiska mord.

Nämligen, Eugen Schauman, som 16 juni 1904 sköt det dåvarande ryska storfurstendömet Finlands ryska generalguvernör Nikolaj Bobrikov. Efter att ha skjutit Bobrikov sköt Schauman sig själv och avled direkt på plats. 

Det här är ett av de många fall som historikern Martin Andersson beskriver i sin nya bok Politiska mord och mordförsök i Finland, som kom ut i slutet av april. 

Förutom en ny bok i våras tilldelades Andersson också Sibbo kommuns kulturpris 2020.

– Gravmonumentet är väldigt pompöst och förstås i sin tid så var det för att framhäva det dåd som Eugen Schauman utförde, säger Andersson.

Schauman begravdes ursprungligen i Helsingfors, men knappt två år senare byggdes gravmonumentet i Borgå, där han begravdes på nytt.

Attentatet mot Bobrikov var en protest mot förryskningsprocessen som pågick under Schaumans tid och det första politiska mordet som skedde i Finland.

– Det var ett desperat dåd för att visa att finländarna inte stod ut med förryskningen. 

Historikern Martin Andersson vid Eugen Schaumans grav
Bildtext På Näsebackens begravningsplats står Eugen Schaumans ståtliga gravmonument i röd granit.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Ett fall skedde i Östnyland

I sin bok skriver Andersson om 13 politiska mord, fyra mordförsök och några oklara fall. Förutom Eugen Schauman, som hade anknytningar till östra Nyland, finns det även ett östnyländskt fall som han har inkluderat i boken. Fallet slutade i ett oklart självmord år 1931.  

Sulo-Weikko Pekkola, före detta jägarkapten och författare var bosatt i Borgå och medlem i Lapporörelsen, en antikommunistisk rörelse som fick sin början 1929. I oktober 1930 kidnappade Lapporörelsen Finlands dåvarande president, Kaarlo Juho Ståhlberg och hans hustru Ester Ståhlberg. 

– Enligt ryktet hade man i Lapporörelsen, efter den misslyckade skjutsningen av president Ståhlberg, dragit lott om vem som skulle ta livet av Ståhlberg. Lotten föll på Sulo-Weikko Pekkola, men eftersom han fick samvetskval kunde han inte utföra mordet och begick självmord i stället. 

Också Pekkola ligger begraven på Näsebackens begravningsplats. Andersson berättar att fallet fortfarande klassas som oklart eftersom saken aldrig har blivit klargjord. 

– De skrev sedan om honom i Lapporörelsens tidning, Aktivisti, som en hjälte som stupade. Så uppenbarligen låg det någonting bakom det här ryktet. 

Fallen förenas i sina misslyckanden

Det som förenar de olika gärningsmännen och deras mord eller mordförsök är viljan att sätta stopp för en politisk rörelse eller enskild politiker.

– Det har setts som ett sista dåd för att få till stånd en politisk förändring, men med facit i handen kan man konstatera att i största delen av fallen har det inte lett till det eftertraktade målet.

De politiska morden och mordförsöken som beskrivs i boken är alltså för det mesta också misslyckanden.

Historikern Martin Andersson
Bildtext Andersson berättar att de flesta gärningsmännen som beskrivs i boken misslyckades med sina politiska mål.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Ett finlandssvenskt fall som Andersson tycker är särskilt intressant är ett mordförsök år 1935 i Mariehamn på Ålands första lantråd Carl Björkman.

– Mirakulöst nog så överlevde han mordförsöket. Han blev träffad av gärningsmannens kulor, men lyckades ta sig till det privata sjukhuset som låg 50 meter bort.

Pistolen som gärningsmannen använde hade han stulit från polisstationen. Sist och slutligen blev det ett kort domslut för gärningsmannen. 

– Det var ett fall som slutade lyckligt, men så finns det en massa märkvärdiga politiska mord som till exempel på Lappo patronfabrikens direktör Volter Asplund, som blev förgiftad år 1932.

Andersson berättar att det först två år efter Asplunds död kom fram att det rörde sig om en förgiftning. 

– Sen stod det helt klart att det faktiskt var ryska underrättelsetjänsten som hade utfört dådet, för att få finska krigshemligheter.

Allt började med ett slumpmässigt fynd

I sina tidigare böcker har Andersson redan behandlat en del av de politiska mord och mordförsök som nu framkommer i hans nya bok. Det som ändå fick honom att skriva en hel bok om ämnet var ett slumpmässigt fynd i hans svärfars arkiv. 

Anderssons svärfar har tidigare arbetat som reporter på tidningen Uusi Suomi och i arkiven låg ett dokument om Saleh Mehdi Amash.

Amash var en irakisk general, vicepresident, minister och även Iraks ambassadör i Finland och dåvarande Sovjetunionen. Han dog under mystiska omständigheter i januari 1985 i Helsingfors. 

– Jag tänkte att jag forskar närmare i det här ämnet och då kom det fram andra fall också. Då konstaterade jag att det kanske är läge att skriva en bok. Det har inte tidigare skrivits en så här omfattande bok om politiska mord i Finland.

Fler fall är kända från tidigare och har behandlats i andra böcker men inte på samma vis som i Anderssons bok. 

"Politiska mord och mordförsök i Finland" -boken
Bildtext Det som fick Andersson att påbörja projektet med den nya boken var ett slumpmässigt fynd i hans svärfars arkiv.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Ämnet verkar vara av stort intresse för Andersson. I sina tidigare böcker har han bland annat skrivit om inbördeskriget i Finland, Nickby sjukhus historia och nazismens kopplingar till Svenskfinland. 

Näst i tur står något i videoformat. I sommar har han varit med och spelat in ett pilotavsnitt för en eventuell dokumentärserie.  

– Avsnittet skulle handla om den här irakiske ambassadören Amash märkliga död. Förhoppningsvis är det här något som intresserar i den mån att det blir en tv-serie av det.

På Näsebackens begravningsplats ligger en av Finlands mest kända gärningsmän för politiska mord begraven – i sin nya bok beskriv

7:44

Diskussion om artikeln