Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Varmt men inspirerande på bostadsmässan i Lojo – så här var stämningen efter första helgen

Bild av kö till ett av husen på bostadsmässan i Lojo. Bredvid kön finns en station för att desinfiera händerna.
Bildtext Färdriktning, munskydd och noggrann handhygien gäller på årets bostadsmässa. Trots specialarrangemang är stämningen på topp hos besökare och arrangörer.

Bostadsmässan i Lojo är i full gång. Under den första helgen besökte ett tusental gäster mässan i Hiidensalmi. Arrangörerna får tackla både coronapandemin och hettan.

Stämningen är livlig på bostadsmässan i Hiidensalmi i Lojo. Besökarna blir inspirerade av husen som är byggda vid stranden. 

– Ett av husen är runt och byggt av återvunnen metall, säger Annika Suomi, som är kommunikationsplanerare på bostadsmässan. 

En del låter sig inspireras av inredningen i husen eller lösningar för klimatsmart boende. Andra är här för att köpa. 

– Jag har talat med en mäklare som säljer tomter. Vi ska ta en titt på en av dem på vägen hem, säger Pasi Nikkinen. 

På grund av pandemin måste bostadsmässan ta till specialarrangemang. Gästerna måste boka biljetter på förhand och man måste anmäla vilken tid man anländer till mässområdet. 

Då man besöker husen som ställs ut ska man gå i en på förhand bestämd riktning. Antalet personer som får vistas i ett hus på en gång är också begränsat. 

Förutom coronapandemin har också den rådande hettan ställt till med utmaningar för arrangörerna. 

– Under helgen blev flera personer illamående eftersom de hade vistats för länge i solen, säger Liisa Saarnijärvi som jobbar på mässan. 

Nu delar Saarnijärvi ut vatten till besökarna. Dessutom har bänkar placerats ut så besökarna kan vila i skuggan under besöket på mässan. 

Bostadsmässan i Hiidensalmi Lojo håller på till den 8 augusti.