Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Google ska böta 500 miljoner för upphovsrättsbrott i Frankrike - förhandlade inte i god tro

Från 2021
Man med mobil passerar en stor Google-logotyp.
Bildtext Boten är den största den franska konkurrensmyndigheten någonsin har utfärdat för trots mot dess order, uppger myndighetens chef Isabelle da Silva
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Google ska betala 500 miljoner i böter för att ha brutit mot den franska konkurrensmyndighetens order. Google skulle förhandla med nyhetsutgivare om kompensation för återpublicering, men ska enligt myndigheterna ha låtit bli att förhandla med dem i god tro.

Franska konkurrensmyndigheten har dömt Google till 500 miljoner euro i böter över upphovsrättsbrott.

Myndigheten hade beordrat internetjätten att förhandla med franska nyhetsutgivare om hur de skulle kompenseras för att Google anses återpublicera deras material.

Konkurrensmyndigheten ansåg ändå att internetjätten inte hade lytt ordern och fick nu massiva böter på halsen.

- När myndigheten kommer med en order ska bolaget i fråga följa orderns bokstavliga mening och andemening. Men här blev det tyvärr inte fallet, sade konkurrensmyndighetens chef Isabelle de Silva.

Två månaders tidsfrist

Myndigheten ansåg att de förhandlingar Google hade fört inte hade förts i god tro, alltså utan att bolaget egentligen hade som avsikt att nå en rimlig överenskommelse.

Kvinna läser franska dagstidningen Le Monde.
Bildtext Tidningen Le Monde hör till de medier som klagade till myndigheten över Googles anbud och förhandlingstaktik.
Bild: EPA / Federico Gambarini

Google fick i samband med domen en ny order om att inleda nya förhandlingar inom två månader, med hot om vite.

Om det inte händer kommer bolaget att få betala 900 000 euro i böter per dag som ordern inte följs.

- Vi har så klart som avsikt att beakta myndighetens respons då vi kommer med nya förslag. Vi vill så klart vända ett nytt blad och lägga den här tvisten bakom oss med en slutgiltig överenskommelse, sade Google i ett pressmeddelande, som ändå påpekade att bolaget ansåg att det hade agerat i god tro.

Prejudikat

Fallet är det första i sitt slag sedan EU:s nya direktiv som ger nyhetsmedier rätten att kräva kompensation av internetjättarna för återpubliceringen av delar av deras innehåll.

I Googles fall gäller det korta bitar av nyhetsinnehåll som publiceras på Googles sidor och nyhetssammanfattning Google Showcase som lanserades i fjol.

Google erbjöd tre organisationer som representerar 121 franska medier 76 miljoner euro under en tre år lång period för att få använda deras material och få slut på processen.

Erbjudandet fick stor kritik för att det inte överhuvudtaget ansågs motsvara materialets verkliga värde för Google.

En del medier undertecknade avtalet, som nu ändå har satts på is under konkurrensmyndighetens process.

Liknande diskussioner har förts på flera håll i Europa efter att direktivet trädde i kraft och gäller också bland annat Facebooks sätt att använda nyhetsmaterial.

Källor: AFP, Reuters, France 24