Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Regattabesökare i Hangö har spridit coronaviruset – flera konstaterade fall, oklart hur många som exponerats

Från 2021
Vy av hav och strand i Hangö. I bild syns också Hangö vattentorn och kyrka.
Bildtext Flera av besökarna av Hangöregattan har smittats av coronaviruset och flera har exponerats för viruset under helgen.
Bild: Viktor Karasev / Alamy Stock Photo

Det gick som HUS överläkare Asko Järvinen befarade – coronaviruset har spridit sig bland de som besökte Hangöregattan i helgen.

Flera coronafall har konstaterats bland personer som firat Hangöregattan. Personerna som testat positivt har rört sig på restauranger, utomhus och på privata sammankomster.

– Det är tredje dagen efter Hangöregattan och det börjar nu komma fall av covid-19. Det är flera som har tagit kontakt, säger infektionsläkare Tiina Sorvari vid Hangö stad till Svenska Yle.

– Det här är inte överraskande. Stora grupper människor har rört sig i Hangö, tillägger hon.

Hangöregattans följder för coronastatistiken börjar så småningom synas. Smittade börjar få symtom och låter testa sig.

– Någon exakt siffra på hur många som smittats finns inte i nuläget, men flera kommuner har meddelat om positiva coronatest bland personer som varit på Hangöregattan, säger Sorvari.

Inga smittade Hangöbor

I nuläget (onsdag morgon) finns inte information om några coronafall bland Hangöbor. De som smittats av coronaviruset är alltså från andra kommuner, speciellt huvudstadsregionen.

– Just nu jobbar vi med att utreda exponeringar och vi kommer först att ha kontakt med restaurangerna och därefter informerar vi allmänheten, säger Sorvari.

Information om vilka restaurangbesökare som kan ha utsatts för coronaviruset skickade Hangö stad ut under onsdagen.

Enligt Hangö stads pressmeddelande kan personer, som besökt följande platser 8–11.7.2021, ha blivit exponerade för viruset: restaurangerna HSF, HSF Marine, Östersjö port samt hotell Regatta 10.7.2021. Desstuom kan personer som besökt restaurangen Coco på lördag kväll den 10.7 också ha blivit exponerade.

Personer som misstänker att de blivit exponerade för covid-19 uppmanas att hålla sig i en frivillig karantän i 14 dagar efter det misstänkta exponeringstillfället. Dessutom ska man följa med eventuella symptom och testa sig för covid-19 med låg tröstel.

Det dröjer innan informationen kommer ut till allmänheten eftersom flera enheter och kommuner är involverade i smittspårningen. Nu har staden varit i kontakt med berörda restauranger och hotell.

Låg tröskel för coronatest

Tiina Sorvari säger att alla som blivit exponerade för covid-19 ska vara i karantän i 14 dagar samt låta testa sig. HUS rekommenderar däremot att man väntar några dagar innan man tar ett coronatest eftersom inkubationstiden är några dagar.

– Enligt HUS kan det vara bra att tidigast testa sig fem dygn efter exponering. Men om man med säkerhet vet att man blivit exponerad ska man vara i karantän och kontakta hemkommunens coronateam om hur man går till väga, säger Sorvari.

– Men alla som har symtom på coronaviruset ska genast testa sig.

Uppdatering: 14.7.2021 kl. 13.38 Artikeln uppdaterad med potentiella exponeringsplatser.