Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Justitieministern: "Ministrar och partiledare borde inte ställa upp i regionvalet i januari”

Uppdaterad 13.07.2021 22:30.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson osallistui Pasilassa Ylen kuntavaalitenttiin 27. toukokuuta.
Bildtext Valdeltagandet ska inte vara beroende av partiernas galjonsfigurer, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

Även om det kan bli svårt att skapa entusiasm kring valet för välfärdsområdena, borde partiernas galjonsfigurer avböja att kandidera i valet. Det anser justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP). Hon föreslår att de tyngsta beslutsfattarna undviker att splittra sitt engagemang på för många beslutande organ.

Nästa vecka får kampanjerna och kandidatnomineringarna för välfärdsområdesvalet inledas.

– Jag tycker, som min högst personliga åsikt, att det skulle vara hedersamt om partiordförandena och ministrarna skulle avstå från att kandidera i det här valet, och i stället lämna plats för andra.

– Vi är riksdagsledamöter, en del är ministrar, många är engagerade i sin hemkommun och ännu en nivå till vore väldigt, väldigt utmanande, säger Henriksson. 

Undvik fingrar i många syltburkar

Henriksson ser detta som en möjlighet att bredda demokratin, att man öppnar möjligheten för fler personer att få en plattform för beslutande.

Det skulle trygga att inte samma människor sitter på alla nivåer. Men hon vet att man inte kan förbjuda någon att ställa upp.

– Vår lagstiftning tillåter det, så för att det ska fungera så borde alla partier vara med om det, säger hon och fortsätter:  

– Det kunde vara klokt att göra en gentlemanna- eller gentlekvinnoöverenskommelse att partiledarna koncentrerar sig på att värva kandidater, och att man själv avstår en kandidatur. 

Svalt intresse i sommarvärmen

Samtidigt kan det vara svårt att bygga upp ett stort intresse för ett val till ett nytt organ, inser Henriksson.

– Vi vet att partiordförande och ministrar drar röster – men det vore bra om vi i våra landskapsfullmäktige kunde ha en sådan besättning som helhjärtat kan jobba med det för de fyra år det handlar om, säger hon. 

Enligt justitieministern borde inte valdeltagandet få bero på huruvida partiernas galjonsfigurer kandiderar eller inte.

– Men vår, ministrarnas och partiledarnas, uppgift borde vara att se till att så många som möjligt går och röstar. Vi måste sprida budskapet att det handlar om sjukvården, socialvården och hälsovården – saker som är nära dig i din egen region.

– Där har vi en stor uppgift, och det betyder inte att vi inte skulle delta i valdebatter och annat, men det handlar om att de som kandiderar och blir invalda ska ha tillräckligt med tid för det här uppdraget. 

Inte diskuterat med andra ännu

Henriksson har inte hunnit diskutera saken med sina kollegor från andra partier.

– Men det här är nu en sak jag vill testa, och se vad mottagandet blir.

Därutöver tror Anna-Maja Henriksson att det krävs en hel del jobb för att bygga upp en större entusiasm inför valet, både bland de partiaktiva och bland väljarna. 

– Jag tror vi har en lång väg att gå. Vi har ett kommunalval bakom oss, är nu mitt i semesterperioden och coronaläget lever ännu. Men det är andra frågor än kommande val som folk funderar på. Det kommer att vara ett stort jobb att lyfta fram att det är ett val på väg och det är ett viktigt val, konstaterar Henriksson.

Välfärdsområdsvalet hålls söndag 23 januari 2022.

Diskussion om artikeln