Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nyhetsbyrån AP: Tusentals tigreaner har gripits och försvunnit på olika håll i landet

Från 2021
Abiy Ahmed
Bildtext Abyi Ahmed anklagas för att ha uppviglat mot tigreanerna efter att den etiopiska armén trängdes ur stora delar av Tigray och drog sig ur regionens huvudstad Mekele.
Bild: AOP

Flera tusen etiopier med rötter i krigsdrabbade Tigray har gripits, försvunnit och deras företag har stängts av myndigheterna. Den enda gemensamma nämnaren verkar vara att de är tigreaner, säger en jurist som har kartlagt försvinnandena. "Det är uppenbar etnisk förföljelse", säger juristen till nyhetsbyrån AP.

Den 28 juni kom två civilklädda poliser till Meron Addis dörr och krävde att bli insläppta, trots att de inte hade någon rannsakningsorder.

Då hon släppte in poliserna anklagade de Meron för att gömma vapen i hemmet, som sedan genomsöktes av tiotals poliser.

Inga vapen hittades, men trots det fördes Meron bort utan förklaringar.

Folk som aldrig har satt foten i Tigray och som inte har något med politik att göra har blivit offer för det här.

Hon anklagades först för att ha stött rebellerna i Tigray ekonomiskt, sedan för att sprida hat på sociala medier och till sist för att arbeta för rebellerna.

- Du orsakar friktion mellan folket i Tigray och regeringen genom att sprida bilder från regionen, ska polisen ha sagt.

Meron, som berättade om behandlingen för nyhetsbyrån AP, släpptes. Två av hennes släktingar greps ändå kort därpå och har försvunnit.

Enligt Etiopiska människorättsgrupper har tusentals andra gått samma öde till mötes.

Stängda företag, tystnad

En annan gripen tigrean som talade om sina upplevelser med AP ville vara anonym då han var rädd för att råka illa ut.

Han berättar att han fördes till ett häkte någonstans utanför huvudstaden Addis Abeba.

- De sade att vi har band till krigarna i Tigray. När vi sedan hade satts i fängelset sade de att vi har skickat pengar till dem och stött terrorister. De sade att vi inte släpps om rebellerna inte släpper sina krigsfångar, sade mannen.

- Vi fördes aldrig inför någon domare och åtalades aldrig för något.

Hyökkäysvaunu jonka katolla sotilaita ja Etiopian lippu
Bildtext Etiopiska armén skickades in i Tigray i november för att förhindra regionen från att bryta sig ur Etiopien. Konflikten har ändå rötter i hur makten i landet har fördelats mellan olika etniska grupper i årtionden.
Bild: AOP / Minasse Wondimu Hailu

Människorättsgrupper och jurister vittnar om tusentals liknande fall runt om i landet.

Människor ska ha tagits från sina hem eller på öppen gata, i många fall har deras företag, kaféer och restauranger, ha stängts på myndighetsorder.

Karta på Etiopien med regionen Tigray och staden Mekele utmärkt.

Speciellt sådana tigreaner som har försökt hjälpa krigsoffren i regionen har råkat illa ut, men många rapporteras också ha gripits bara för att de talade tigrinska.

- Folk som aldrig har satt foten i Tigray och som inte har något med politik att göra har blivit offer för det här, sade en människorättsaktivist som ville vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Började då krigslyckan vände

Redan vid krigets början i november talade många tigreaner bosatta i resten av landet om att de hade utsatts för trakasserier.

Gripandena ska ändå ha börjat efter att den tigreanska gerillan TPLF plötsligt lyckades tränga ut armén ur stora delar av regionen efter en snabbt offensiv.

Sotilaat lepäävät puun alla ja odottavat komennusta uusiin taisteluihin
Bildtext Rebellgruppen TPLF, Tigreanska folkets befrielsefront, lyckades överraskande driva tillbaka armén, som stöddes av eritreanska armén och etniska styrkor från grannregionen Amhara.
Bild: Yle

Många människorättsaktivister säger att startskottet verkar ha varit premiärminister Abyi Ahmeds tal, där han anklagade civila tigreaner för att ha stött offensiven.

Medan de etiopiska polismyndigheterna har förnekat att någon skulle ha gripits utgående från etnicitet, säger den etiopiska människorättskommissionen, som lyder under regeringen, att den är medveten om situationen.

- Den här sortens agerande riskerar att trissa upp oron över etnisk profilering, sade kommissionen i ett uttalande.

Försvunnit spårlöst

- Den här kampanjen mot tigreaner måste upphöra då det är ett farligt tillvägagångssätt som bryter mot medborgarnas rättigheter utan tillräckliga bevis om brott, skriver flera jurister i ett brev till människorättskommissionen AP har fått ta del av.

En av juristerna, Tesfalem Berhe, sköter flera av fallen och har försökt sammanställa en lista över saknade från huvudstaden. Han har hittills kommit över namnen på över 100 människor som har försvunnit efter att ha gripits.

Det är bara borta. De får inte träffa sina anhöriga eller jurister. De har inte formellt anklagats för något brott. Det är frågan om uppenbar etnisk förföljelse.

― Tesfalem Berhe

- Det är bara borta. De får inte träffa sina anhöriga eller jurister. De har inte formellt anklagats för något brott. Det är frågan om uppenbar etnisk förföljelse, säger Tesfalem.

Han uppskattar att det kan handla om över tiotusen människor i hela landet.

I ett av fallen Tesfalem sköter drogs människorättsaktivisten Tsegazeab Kidanu ur sitt hem sent en kväll iklädd pyjamas.

Inga åtal har väckts och myndigheterna har uppgett att han släpptes, men Tesfalem eller någon av Tsegazeads anhöriga har inte kunnat nå honom.

Flyr huvudstaden

Många tigreaner som bor i Addis Abeba säger till AP att de är nervösa, har lämnat staden eller planera att göra det.

- Jag är mycket nervös för vi hör hela tiden om folk som grips. Jag är rädd för att polisen spanar på oss och vågar knappt tala i telefon.

Mannen, som uppges jobba för hälsomyndigheterna, berättar för AP att han inte bara har hört om gripandena utan upplevt det själv.

Lapset leikkivät räjähtymättömällä granaatilla kun se räjähti.
Bildtext En stor del av Tigrays befolkning hotas nu av svält på grund av konflikten. Etiopiska och eritreanska arméerna anklagas för att ha förvärrat svältläget avsiktligt.
Bild: Luke Dray

En dag kom poliser in vid den klinik han jobbar på och tog med sig en av kollegerna, en tigrean.

Då klinikens chef frågade varför och bad om att få se något dokument sade poliserna bara att gripandet gjordes "av säkerhetsskäl".

- Varje tigrean i Addis Abeba är lika rädda som jag och det började nu, på grund av det politiska läget.

Källor: AP, Reuters, AFP, BBC, Al Jazeera