Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesministeriet utreder möjligheter att hjälpa de afghaner som arbetat för de finska trupperna i Afghanistan

Finsk fredsbevarare patrullerar i Afghanistan i juli 2010.
Bildtext Finsk fredsbevarare patrullerar i Afgjanistan i juli 2010.

De internationella styrkorna håller på att lämna Afghanistan. USA har lovat att evakuera de lokala tolkar som hjälpt de amerikanska trupperna. Också i Finland utreder man om finska staten skulle kunna hjälpa de afghaner som arbetat för den finländska styrkan.

USA:s president Joe Biden berättade förra veckan att USA tänker evakuera de tusentals lokala tolkar som arbetat för de amerikanska trupperna i Afghanistan. Även tolkarnas familjer omfattas av erbjudandet.

Tolkarna bedöms vara i livsfara i och med att talibanerna avancerar och USA drar bort sina trupper.

Yle frågade avdelningschef Piritta Asunmaa vid Utrikesministeriet om Finland i likhet med USA tänker hjälpa de afghaner som samarbetat med de internationella trupperna.

- I det här skedet kan jag bara säga att frågan är under beredning. Frågan utreds, säger Asunmaa som är på semester som bäst.

Asunmaa säger att frågan om säkerhetsläget för de afghaner som arbetat för finska staten utreds.

Hon säger att det inte finns någon särskild mekanism som kan tillämpas direkt på den här situationen. Enligt finsk lag kan man inte ansöka om asyl från utlandet.

- Utrikesministeriet utreder som bäst vilka möjligheter det finns att vid behov hjälpa personer som har arbetat för finska staten. Utredningen pågår fortfarande, säger Asunmaa.

De sista finländska soldaterna lämnade Afghanistan i juni

Enligt Biden kommer USA att börja evakuera afghaner i juli och de får bosätta sig i USA. En del förs eventuellt till en början till ett tredje land.

Den tjugo år långa krishanteringsoperationen i Afghanistan avslutades för Finlands del i juni då de sista finländska soldaterna som tjänstgjort i landet återvände till Finland.

I slutskedet av operationen verkade de finländska soldaterna som rådgivare för de afghanska säkerhetsmyndigheterna, som utbildare och i arbete med stabsuppgifter.

Migrationsverket har avbrutit avvisningar av migranter från Afghanistan

Migrationsverket meddelade i går på måndagen att den har avbrutit avvisningar av migranter från Afghanistan.

Inga negativa asylbeslut fattas förrän en utvärdering av säkerhetsläget i Afghanistan är klar.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) bedömde förra veckan att det kan komma fler flyktingar från Afghanistan till Europa och att talibanerna avancerar i landet.

I början av juli rapporterades att talibanrebellerna enligt FN har tagit över 50 av sammanlagt 370 regioner i Afghanistan efter att USA i maj inledde sin reträtt från Afghanistan.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ulkoministeriö selvittää mahdollisuuksia auttaa Suomen valtion palveluksessa kriisinhallintaoperaatiossa olleita afganistanilaisia som skrivits av Anne Orjala. Översättning av Lars Gustafsson.