Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat: Pekka Rinne avslutar sin karriär

Uppdaterad 13.07.2021 18:47.
Pekka Rinne tackar publiken.
Bildtext Pekka Rinne spelade för Nashville under hela sin NHL-karriär.

En lång och framgångrik blåvit NHL-karriär har nått sitt slut. Nashville Predators meddelar att målvakten Pekka Rinne gjort sitt i ligan vid 38-års ålder. I en text för Players Tribune skriver finländaren att han lägger av med sporten helt och hållet.

Rinne hörde till Finlands bästa ishockeymålvakter i åratal och var Nashville Predators trogen under hela sin NHL-karriär, som började säsongen 2005/06.

Finländaren blev en klubbikon i Nashville och var en hörnsten i laget i 15 år.

– Jag har i över 15 år fått vara med på en otrolig och livsförändrande resa med Nashville. Beslutet var inte lätt, men jag vet att det är korrekt och gjort i rätt tid, berättar Rinne på klubbens sajt.

– Jag är tacksam gentemot mina föräldrar, min syster, min fästmö Erika och alla medlemmar av Nashville Predators organisation, samt mina lagkamrater och tränare under juniorkarriären i Finland. Sist men inte minst vill jag tacka människorna i Nashville. Varenda en av er har hjälpt mig att växa till en man, pappa och människa.

– Under flera år har Pekka varit ansiktet utåt för Nashville Predators både på och vid sidan av isen, hyllar Predators general manager David Poile.

– Rollen han spelat i att göra vår organisation till någonting mer än bara en hockeyklubb kan inte understrykas tillräckligt, och det han betyder för vårt lag gör honom till en av de mest speciella spelarna och människorna man någonsin kommer träffa.

Ser ut att lägga av helt

Rinnes karriär ser inte ut att fortsätta i Finland heller. För Players Tribune skriver målvakten, som har en sex månader gammal son, att kroppen nog kunde vara i spelskick ännu, men att beslutet också handlar om mycket annat.

– Jag avslutar min ishockeykarriär, konstaterar Rinne i sin färska text.

I NHL blev det sammanlagt 683 grundseriematcher, av vilka han vann 369, hade en räddningsprocent på 91,7, 60 hållna nollor och ett snitt på 2,43 insläppta per match. Alla dessa siffror är rekord i klubbens historia.

Ishockeymålvakt, Finland
Bildtext Pekka Rinne representerade Finland i fyra VM och ett World Cup. Våren 2015 var han med och tog VM-silver.

Han är Finlands mest framgångsrika NHL-målvakt sett till spelade matcher, vinster och hållna nollor.

År 2018 fick Rinne Vezina Trophy, priset som går till NHL:s bästa målvakt. Han var också nominerad till trofén 2011, 2012 och 2015.

I juni belönades han med King Clancy Memorial Trophy, som ges till den spelare i NHL som visat bäst ledaregenskaper på och utanför isen och som gjort märkbara humanitära insatser i samhället.

Nära att ge upp i tonåren

Det var verkligen inte någon självklarhet att Rinne skulle bli en finländsk NHL-ikon. För några år sedan skrev han på Nashvilles hemsida om sin krokiga väg till rampljuset.

Som 15-årig junior växte finländaren väldigt mycket på en kort tid, vilket påverkade hockeyspelandet.

– Plötsligt var jag den långa, taniga killen som inte hade någon koordination. Det var väldigt frustrerande.

– När jag var i målet kändes det som att jag inte kunde resa mig upp. Jag föll på min mage eller rygg. Jag kunde inte åka skridskor ordentligt, inte ens springa, mindes målvakten.

Samtidigt blev kompisarnas hockeysatsning seriösare än någonsin.

– Jag klarade inte av det längre. Jag berättade för min pappa att jag inte ville spela. Jag slutade med hockey för en hel sommar.

Rinne kunde ändå inte hålla sig ifrån en comeback på hösten. Ett annat starkt minne för finländaren var hur han hemma i Kempele tvingades vakta målet då hans äldre kusiner tränade på sina skott.

– Vad skulle ha hänt om mina kusiner inte spelat ishockey? Eller om jag inte varit så mycket yngre än dem att jag alltid skulle ha hamnat i målet? frågade sig Rinne.