Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hettan belastar HUS och ÅUCS – patienter har väntat i flera dygn för att komma vidare

Från 2021
Uppdaterad 13.07.2021 17:28.
En sjukskötare går genom sjukhuskorridor.
Bildtext Läget på HUS jour har förvärrats ytterligare av värmeböljan, läget har varit pressat hela våren.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Läget på jouren inom HUS och ÅUCS är pressat på grund av hettan och nu uppmanas folk ringa jourhjälpen i stället för att söka vård vid mindre brådskande fall. Det är bristen på platser för fortsatt behandling som ökar trycket på jouren.

Läget i Vasa är betydligt bättre, det visar en rundringning som Svenska Yle har gjort.

– Den här värmeböljan har varit exceptionell. Det är länge sedan det har varit så här hett så här länge och det har synts också på jouren, säger Jani Mononen som är akutläkare vid jouren vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Enligt honom har HUS-jouren haft ett utmanande läge redan innan värmeböljan, eftersom det också då var brist på platser för fortsatt behandling och många patienter har varit kvar på jouren länge. 

– Det är främst äldre med grundsjukdomar som drabbas av hettan. Det som är typiskt är att grundsjukdomarna förvärras av hettan och att personerna till exempel drabbas av uttorkning, säger Mononen.

De äldre patienterna är de som drabbas mest och värst eftersom deras kroppar redan är sköra och inte klarar extra belastning.

En äldre persons läge kan förvärras så mycket i värmen att hen behöver sjukhusvård i flera dagar för att återhämta sig och eftersom det finns en brist på platser när det gäller fortsatt behandling stannar de ofta på jouren i flera dygn. Det är det här som gör att jouren nu fylls.

– Hettan gör att det redan ansträngda läget på jouren syns ännu mer och förvärras ytterligare, säger Mononen.


Han uppmanar nu därför personer som funderar på att söka sig till jouren på grund av till exempel värmeutmattning att först kontakta jourhjälpen för att få råd. Jourhjälpen kan bedöma om det verkligen finns skäl att ta sig till sjukhus.

Patienterna får vänta 40 timmar längre på ÅUCS-jouren än normalt

I Åbo har patientmängden vuxit sedan våren och värmeböljan syns också i antalet patienter.

– Vi tar emot ungefär fem till tio personer som söker vård uttryckligen på grund av hettan, säger Juha Peltonen som är tillförordnad överläkare vid ÅUCS jour.

Han säger ändå att läget vid akuten är rätt så bra och att man klarar av de patientmängder man har för tillfället. Men också där är det platserna för fortsatt vård som är ett problem.

– Många av de äldre behöver mer långvarig vård vid en avdelning och nu börjar hälsovårdscentralens bäddavdelningar vara fulla. Det här har orsakat kö också inom akutvården och en del patienter flyttas vidare först efter upp till 48 timmar innan vi hittat en plats åt dem, säger han.

Om en del patienter nu måste vänta upp till två dygn är den normala väntetiden fyra till åtta timmar.

Också i Åbo är det främst äldre som söker sig till akuten på grund av värmerelaterade orsaker, när det gäller yngre personer handlar det oftast om en kombination av alkohol och värme.

Bättre läge i Vasa

På Vasajouren är läget inte lika illa som i Helsingfors och Åbo.

– Vi har nog klarat det bra. Det sker ju flera olyckor under sommaren och hettan syns också så visst är det mycket jobb, men vi har klarat det bra, säger Arja Norrgård, ordinerande sjuksköterska vid Vasajouren.

Folk söker sig främst till jouren för svindel och illamående samt diarré enligt henne.

– Förra veckan då det var riktigt varmt sökte sig både yngre och äldre människor till jouren, det kan till exempel handla om människor som arbetat utomhus och glömt att dricka tillräckligt, säger Norrgård.

Också på Vasajouren är det ändå övervägande äldre människor som sökt vård på grund av hettan.