Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vägbygget Vassor-Ölis går snabbt framåt – blir klart ett år tidigare än tänkt

Från 2021
Uppdaterad 14.07.2021 08:43.
Vassor-Ölis vägbygge går snabbt framåt - Spela upp på Arenan

Arbetet med att förbättra riksväg 8 mellan Vassor i Korsholm och Ölis i Vörå framskrider med stormsteg. Entreprenören siktar på att ha vägen klar i oktober.

När arbetet inleddes i höstas talades det om att allt skulle vara klart till augusti 2022. Nu ser det ut som att åtminstone själva vägdelen ska vara klar redan i oktober i år.

– På det stora hela börjar jobbet vara klart. Som det ser ut idag siktar vi på att det praktiska jobbet kommer att vara färdigt i oktober, säger Tommy Wikman, vd för entreprenören Sundström Ab Oy.

Terrängen i området har varit utmanande, men man hade garderat sig för det när man gjorde upp tidtabellen. Eftersom inga överraskningar har uppstått under arbetets gång ser det ut som om man blir klara rejält i förtid.

– Vi har kört i ganska rask takt ända från början och haft en betydande maskinkapacitet under hela året. Vi ligger en bra bit före tidtabellen, säger Wikman.

Vassor-Ölis vägbygge börjar snart klart - Spela upp på Arenan

Över två kilometer fyrfilig väg

Huvudsyftet med projektet har varit att bredda riksvägen med omkörningsfiler på en sträcka som startar söder om anslutningen till Vassorvägen och upphör på den norra sidan om avtaget till Maxmo kyrkoby i Ölis.

På en sträcka på 2,5 kilometer blir vägen alltså fyrfilig med mitträcke. Allt som allt har förbättringar gjorts på en sträcka på cirka 5,6 kilometer.

– I södra ändan håller vi på med de sista färdigställande arbetena och i norra ändan har vi lite schaktningsarbete och asfaltering kvar. Sista asfaltytan ska dras i mitten av augusti och kommer att pågå i tre veckor.

Man i arbetskläder och skyddshjälm står vid vägbygge.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Wikman är även nöjd att trafiken har förlöpt smidigt, trots att det pågått omfattande vägarbeten på vägsträckan.

– Enligt de uppgifter jag har fått från arbetsledningen så har trafiken förlöpt rätt väl och på det stora hela har det kommit väldigt lite klagomål.

– Jag hoppas att bilisterna haft förståelse. Ibland blir det så att man får vänta några minuter, men på det stora hela har det löpt väl.

Diskussion om artikeln