Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska damlandslaget i beachhandboll ville protestera mot klädreglerna i EM – pressades till att använda bikinitrosor: "Pinsamt och hopplöst"

Uppdaterad 13.07.2021 22:01.
Maren Aardahl avlossar ett skott i beachhandboll.
Bildtext Arkivbild från Norges match mot Polen i EM 2017.

Norge har redan länge kämpat mot klädreglerna i damernas beachhandboll. Inför EM i Bulgarien förberedde man en protest – och då reagerade europeiska handbollsförbundet EHF.

EM i beachhandboll är igång och på damsidan är spelklädseln på tapeten. Reglerna för hur kvinnor ska klä sig i grenen är väldigt specifika.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa öppningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, säger det internationella regelverket.

I Norge har det redan i flera år funnits ett missnöje gentemot bestämmelserna. Inför EM i Bulgarien planerade man att protestera mot bestämmelserna och spela i lårlånga tights.

Man var beredda på att betala de böter som regelbrottet skulle innebära. Men då premiärmatchen mot Ungern närmade sig blev det komplicerat.

– Först fick vi besked om en bot på 50 euro per person per match, något som totalt skulle ha blivit 50 000 norska kronor (cirka 4 850 euro). Det accepterade vi, berättar spelaren Katinka Haltvik för NRK.

– Nu strax före match fick vi höra att vi blir diskade om vi spelar med dem. Så då är vi tvungna att spela med trosor.

Ger inte upp

– Det är så pinsamt och hopplöst – helt "god natt". Vi skulle gladeligen ha betalat böterna ifall det var det som allt handlade om. Hela laget har vårt fulla stöd oavsett vad de måste göra, säger norska handbollsförbundets ordförande Kåre Geir Lio.

Härnäst tänker Norge lämna in en skrivelse till sammans med Sverige, Danmark och Frankrike. Från europeiska handbollsförbundet EHF skriver man till NRK att man klargjort listan över straff för norska förbundet – men att diskvalifikation aldrig varit ett alternativ.

– De var väldigt vaga om vad de skulle säga. Böter var aktuella, och de kunde bli högre, det kunde bli räntor som de kallar det.

– De kunde inte bara säga åt oss att vi blir bötfällda, för då kunde vi ha spelat, utan det låg fortsättningsvis i korten att vi kunde diskas, och då vågade vi inte ta risken, fortsatte Haltvik, vars Norge också jagar en VM-biljett i mästerskapet.

Diskussion om artikeln