Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden till hårt angrepp mot republikanska försök att begränsa rösträtten i USA: "Vår demokrati står inför den största utmaningen sedan inbördeskriget"

Från 2021
Uppdaterad 13.07.2021 23:47.
USA:s president Joe Biden talar om rösträtten under ett besök i Philadelphia den 13 juli 2021.
Bildtext President Biden angrep republikanernas försök att att begränsa rösträtten i flera delstater.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Den politiska temperaturen ökar i kampen om rösträtten i USA. President Joe Biden reste till Philadelphia på tisdagen där han i ett upplivat tal angrep republikanernas försök att begränsa rösträtten i flera delstater. Biden beskrev presidentvalet ifjol som "det mest väl granskade i den amerikanska historien" och kallade påståenden om valfusk för "en stor lögn".

Valet av platsen för Bidens tal var symbolisk. Philadelphia anses vara födelseplatsen för den amerikanska demokratin, efter att landets konstitution författades i staden år 1787.

Kampen om rösträtten har varit en av de politiskt mest inflammerade frågorna i USA under våren och sommaren. Republikanerna, uppmuntrade av ex-presidenten Donald Trumps grundlösa påståenden om utbrett valfusk, har försökt begränsa rösträtten genom att driva fram en rad reformer i delstater där partiet har kontroll.

Joe Biden vill nu höja profilen i demokraternas försök att stoppa de republikanska initiativen.

-Vissa saker i USA borde vara entydiga. Kanske den viktigaste och mest grundläggande är rösträtten. Rätten att rösta i rättvisa val och få sin röst räknad, sade Biden.

Vithårig man i mörkblå kostym bakom en talarstol. President Joe Biden talade om rösträtten under ett besök i Philadelphia den 13 juli 2021.
Bildtext Biden beskrev president- och kongressvalet 2020 som det mest välgranskade i den amerikanska historien.
Bild: The Mega Agency

Biden beskrev president- och kongressvalet 2020 som det mest välgranskade i den amerikanska historien, då otaliga stämningsansökningar och nyräkningar av röster gick av stapeln i flera delstater utan bevis på fusk eller felaktigheter.

Biden kallade de upprepade försöken från vissa republikaner med ex-presidenten Donald Trump i spetsen för "en lögn".

-Den stora lögnen är just det. En stor lögn.

Biden till republikaner som sprider vallögnen: “Har ni ingen skam”

Bidens tal sågs på förhand som ett försök att övertyga demokrater som anser att presidenten inte gjort tillräckligt för att profilera sig i frågan om rösträtten.

Demokraterna vill driva genom två omfattande lagändringar som skulle utvidga rösträtten till exempel genom att förenkla poströstandet och förhandsröstandet samt luckra upp kraven på ID-bevis i samband med röstandet.

Biden kallade lagförslagen för ett "nationellt imperativ."

Republikanerna motsätter sig ändå starkt alla försök att utvidga rösträtten. De anser att de föreslagna lagändringarna skulle ge statsmakten alltför stort inflytande i politiska val på bekostnad av delstaterna. 

Donald Trumps ogrundade påståenden om valfusk har också blivit en del av många republikaners dagspolitiska agenda. Det har gett dem möjligheten att motsätta sig demokraternas reformförslag genom att argumentera för att reformerna skulle öka risken för valfusk.

Biden sparade inte på orden när han på tisdag eftermiddag i Philadelphia riktade kritik mot republikanerna

- Makten bör alltid finnas hos folket, sade Biden.

- Har ni ingen skam, dundrade presidenten.

Texasdemokrater flydde till Washington i ett försök att stoppa delstatens republikaner från att införa begränsningar i rösträtten

Kampen om rösträtten är en av de mest inflammerade och polariserande frågorna i dagens politiskt tudelade USA. 

Republikanerna försöker införa begränsningar i rösträtten i flera delstater. Partiet motiverar offentligt initiativen med behovet att “stärka förtroendet för valsystemet”. 

Särskilt omfattande förändringar i vallagstitfningen är på gång i Florida, Georgia och Texas, som alla antas vara vågmästardelstater i framtida politiska val.

I Texas antog kampen en dramatisk sväng sent på måndag.

Då lämnade en stor grupp Texasdemokrater delstaten och åkte till Washington i ett försök att stoppa den republikanledda delstatskongressen från att besluta om nya begränsningar i vallagarna.

För att beslut ska kunna nå laga kraft i Texas delstatskongress bör minst två tredjedelar av ledamöterna vara närvarande, vilket är orsaken till Texasdemokraternas tilltag.

Texas republikanska guvernör Greg Abbott har sammankallat delstatskongressen till en specialsession utanför de vanliga tiderna för sammanträden. Specialsessionen pågår fram till slutet av augusti, så demokraterna försöker vinna tid genom att fördröja processen.

Men i och med republikanerna har kontroll över guvernörsposten och delstatskongressen anses de ändå i slutändan ha goda chanser att genomföra nya begränsningar i vallagarna.

Bland förslagen finns bland annat striktare krav på poströstning, ett förbud mot drive-in vallokaler och ett förbud mot förlängda öppettider av vallokalerna under förhandsröstningen.

Artikeln har uppdaterats kl 23.45 med ytterligare uppgifter från Bidens tal samt med bakgrund om kampen kring rösträtten.