Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partiledarna svarade Henriksson: Viktigt att alla får kandidera i regionvalet

Från 2021
Uppdaterad 14.07.2021 06:42.
Partiledare debatterar den 13 juli 2021.
Bildtext MTV:s partiledardebatt hölls i anslutning till Suomiareena-evenemanget i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Hur många uppdrag klarar en politiker av? Kan man förbjuda en partiordförande att ställa upp i nästa års regionval? Kan det uppstå jäv om politiker sitter både i riksdag, kommunfullmäktige och det nya organet som hanterar social- och hälsovårdsbesluten? MTV:s partiledardebatt ville inte begränsa, men be politikerna själva överväga vad de har tid med.

Anna-Maja Henriksson diskuterade en begränsning i valbarheten i ett uttalande på tisdagen. Frågan avslutade MTV3:s partiledardebatt på tisdagen i Helsingfors.

Harry Harkimo från Rörelse Nu fick inleda rundan om valproblematiken. Han ville införa en svensk modell med alla tre val på samma dag, för riksdag, kommun- och regionfullmäktige. Man får inte kandidera i mer än två val, och det skulle vara ett bra system också i Finland, sa Harkimo.

- Om du sitter och bestämmer om samma pengar i tre olika instanser blir det svårt att veta vilken hatt du har på dig vilken dag och vem du egentligen representerar, sa Harkimo.

"Gör demokratin en tjänst - låt bli"

SFP:s viceordförande Henrik Wickström hade den otacksamma uppgiften att ersätta Anna-Maja Henriksson. I likhet med två andra partiordförande i regeringen uteblev hon från Reklam-TV:s partiledardebatt.

Wickström talade om det initiativ som hade kommit från SFP där man hoppas att åtminstone partiordförande överväger om de verkligen ska kandidera i regionvalet, i synnerhet om de också är ministrar och riksdagsledamöter. Wickström efterlyste en moralisk diskussion.

- Om du sitter i riksdagen och kommunfullmäktige - och dessutom är minister - så kräver det verkligen mycket tid. Det skulle kanske vara en tjänst för demokratin om man överväger frågan. Vallagen vill vi inte ändra, men en moralisk diskussion behövs, sa Wickström.

"Grundlagsenlig rätt kandidera"

Antti Häkkänen, Samlingspartiet, själv tidigare justitieminister var tveksam.

- Det är klart att alla måste fundera på sina tidtabeller och var man hinner vara med och påverka. 

Det är en grundlagsenlig rättighet att vara kandidat. Expertisen i social- och hälsovårdsfrågor finns i kommunerna som hittills har skött frågorna.

Det borde vara hög tröskel att peta i vem som får ställa upp, sa Häkkänen. Alla avgör hur mycket de har tid med, och svarar i sista hand inför sina väljare.

Viktigt få många kandidater och väljare

Häkkänen förminskade frågan och ansåg det lite speciellt att koncentrera sig på om de fem partiordförandena i regeringen ska kandidera i regionalvalet eller inte.

Tvärtom är det ju viktigt att få så många kandidater som möjligt i valet, och att få folk intresserade att påverka i de viktiga social- och hälsovårdsfrågorna, sa Häkkänen. 

Niina Malm, vice ordförande i SDP, förstod tankegången om vad som är vettigt att försöka hinna med. Men hon ville inte begränsa rätten för någon att ställa upp i valet. Också hon oroade sig mer för hur demokratin ska fullföljas och folket ska förstå hur viktiga alla val är. 

"Populistiskt utspel"

- Tanken på att begränsa valbarheten är säkert alldeles bra som ett populistiskt utspel, men det skulle förorsaka många problem, sa Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Däremot skulle vara bra om alla inhemska val hölls samma dag, i stället för att alla organ har egna tidscykler. Det skulle kanske öka det sorgligt låga valdeltagandet i kommunalvalet och framtidens regionval, ansåg han.

Väljarna kan efteråt ta ställning till om någon inte klarar av alla sina uppdrag. Faktum är att riksdagsledamöterna brukar få mest röster också i kommunalvalet, sa Halla-aho.

"Hoppa av om det blir för mycket"

De Grönas ordförande Maria Ohisalo påpekade att partisekreterarna som har diskuterat det kommande valet inte kommer med förslag om lagändringar.  Man ville inte skapa några begränsningar.

- Visst kan det föras en moralisk diskussion om man har tid att verka i alla dessa mycket viktiga organ samtidigt. Ohisalo funderade på att man kunde vara kandidat i alla val, men efteråt avstå från något, om man får ett nytt uppdrag.

De Gröna är principiellt av samma åsikt om att valen till kommun- och regionfullmäktige kunde hållas på samma dag, om det ökar valdeltagandet. Ohisalo var därmed enig med Jussi Halla-aho i en fråga. 

Hon tillade att det kan uppstå problem med jäv, om man sitter med i alltför många beslutande organ. Också därför måste frågan diskuteras, sa Ohisalo.

"Politikerns eget ansvar"

Centerns vice ordförande Markus Lohi placerar ansvaret hos politikerna själva. Alla måste själv bestämma om sin tidsanvändning.

Men nu skapas något helt nytt i välfärdsområdena, som ska producera viktig vardagsservice för medborgarna. 

- Då är det mycket viktigt att vi får kunniga beslutsfattare för att förnyelsen ska fungera på bästa möjliga sätt, så man kan skapa en bättre social- och hälsoservice, sa Lohi.

Vänsterförbundets ordförande, minister Li Andersson var enig. I sista hand är det en moralisk diskussion politikern för med sig själv, om det finns tid sköta alla uppdrag bra. 

Andersson ville vara försiktig också med vad man ska avstå ifrån. Ett mandat från folket är ett värdefullt mandat. Man kan inte hoppa av hur som helst från kommunen eller riksdagen, det krävs goda skäl.

"Julfirandet störs - minskar valdeltagandet"

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah var inte oroad över de nio partiledarnas kandidatur i regionvalet, det är marginellt.  I första hand borde man vara oroad över valdeltagande och kunskapen bland väljarna. 

Däremot kunde hon tänka sig att röra valdatum.

Tanken att strax före jul starta en valkampanj och dra valmöten direkt efter trettondag lät inte bra för Kristdemokraternas ordförande. Hon trodde inte heller valdatum i januari gör det lättare att få folk till valurnorna.