Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa testar coronavaccinering utan tidsbokning för att aktivera unga

Ung vuxen man vaccineras mot coronavirus av en sköterska.
Bildtext I nuläget har 22,4 procent av alla Vasabor i åldern 12–19 år fått den första dosen coronavaccin. Arkivbild.

Nästa vecka inleds ett försök med walk-in coronavaccinering i Vasa, det vill säga att man slipper boka tid i förväg. Enligt stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta vill man framför allt aktivera ungdomar att ta vaccinet.

Från och med nästa vecka ska unga i Vasa kunna komma till coronavaccinering utan tidsbokning. Ett liknande försök startades i Borgå på måndagen.

– Jag diskuterade med vår överskötare (Kathy Guss, red. anm.) som sade att vi också kunde prova på det här, berättar Heikki Kaukoranta, ledande överläkare på Vasa stad.

Som bäst håller man på att finslipa detaljerna kring hur det hela ska ordnas i praktiken. Kaukoranta tror att de slutliga planerna kommer att klarna innan helgen.

Även äldre personer som ännu inte har fått den första vaccindosen ska kunna komma till vaccinering, men i första hand riktar man sig till personer under 20 år.

– Vi vet att de yngre åldersklasserna inte har varit så aktiva med att vaccinera sig, så vi hoppas kunna aktivera dem på det här sättet, säger Kaukoranta.

Mansperson står utomhus i sommargrönska.
Bildtext Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa stad, tror att yngre människor tänker att coronaviruset inte är så farligt för dem och därför inte vaccinerar sig.

Hoppas kunna nå unga

I nuläget har 22,4 procent av alla Vasabor i åldern 12–19 år fått den första dosen coronavaccin. För hela sjukvårdsdistriktets del är siffran 25,3.

Vad som ligger bakom det svala intresset bland ungdomar är Kaukoranta inte säker på.

– Det är svårt att säga. En orsak är att de har mycket annat att göra. Sedan finns det säkert många som känner någon som har haft corona och tänker att det inte är så farligt för deras del. Det gör att de inte är så motiverade att komma och vaccinera sig.

Ytterligare en orsak tror Kaukoranta är att ungdomar inte så aktivt följer med coronaläget och hur vaccinationerna framskrider, och därför helt enkelt inte vet att det är deras tur.

För att nå ut med budskapet om coronavaccineringen utan tidsbokning till ungdomar kommer man att meddela om saken i sociala medier.

– Vi hoppas att vi ska nå unga med den här idén, säger Kaukoranta.