Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt gravfynd i Kanada – 160 omärkta gravar hittade vid tidigare internatskola

Från 2021
Barn på internatskolan Kamloops Indian Residential School i Kanada
Bildtext Bilden är tagen vid internatskolan i staden Kamloops år 1931. Här hittades senare kvarlevor av 215 barn.
Bild: EPA-EFE /National Centre for Truth and Reconciliation

I Kanada har ytterligare ett gravfynd gjorts. Penelakutstammen som lever i landets västra delar uppger att man hittar över 160 omärkta gravar i närheten av en tidigare internatskola.

Internatskolorna användes på 1800- och 1900-talet för att assimilera ursprungsbefolkningens barn, och fyndet är det fjärde av sitt slag sedan maj i år.

I maj hittades kvarlevorna av över 200 barn i staden Kamloop i provinsen British Columbia. Senare hittades ytterligare en i samma provins och en i staden Marieval i provinsen Saskatchewan. Totalt har nu kvarlevorna av över 1 300 barn hittats.

Det senaste fyndet upptäcktes på ett reservat i British Columbia. Det var medlemmar av Penelakut-stammen som hittade graven, och enligt Kanadas rundradiobolag CBC redogjorde de för fyndet i ett nyhetsbrev som skickades ut till andra medlemmar av ursprungsbefolkningen.

Tidningen The Guardian rapporterar att stammens ordförande Joan Brown uppgett att flera barn i grannsamfundet ska ha varit elever på internatskolan.

– För många kom aldrig hem, sa han i ett uttalande.

Orsakar emotionell stress hos invånarna

På internatet på Penelakutön – tidigare kallad Kuper Island – gick ursprungsbefolkningens barn i skola från och med slutet av 1800-talet till år 1975.

Ön är belägen väst om provinshuvudstaden Vancouver.

Enligt CBC upprätthöll den katolska kyrkan internatskolan, med finansiering av federationen.

Där internatskolan förr fanns finns numera bostadsområden, vilket försvårat arbetet för forskare som arbetat i området.

Doktorstudenten Eric Simmons vid University of British Columbia har arbetat i området tillsammans med stammen, och han beskriver arbetet som en utmaning för såväl forskare som invånare.

Vetskapen om att försvunna barn är begravda i området har skapat emotionell stress hos invånarna, eftersom man tidigare inte vetat exakt var de är begravna.

Toppen av ett isberg

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kommenterade gravfyndet inför journalister i går, på tisdagen. Trudeau sa sig vara ledsen över att stammen och andra i ursprungsbefolkningen drabbats.

– Vi kan inte få dem tillbaka, men vi kan och kommer att fortsätta berätta sanningen, sa han.

Representanter för urpsrungsbefolkningen uppskattar ändå att de senaste månadernas fynd bara är toppen av ett isberg, och att det fortfarande kommer hittas tiotals omärkta gravar. Man ställde sig även tveksam till premiärministerns uttalande eftersom man menar att det hittills mest varit tomma ord.

– Vi ser hur Trudeau beskriver det här som ett slags mörkt kapitel i vår historia. Det är det inte. Han vilseleder er med flit, kommenterade Bob Chamberlin som är tidigare vice ordförande för urpsrungsbefolkningens samfund i British Columbia.

Enligt honom är internatskolorna bara ett av problemen.

I Kanada fanns det sammanlagt 139 internatskolor av det här slaget där totalt omkring 150 000 barn har gått.

Källa: AFP