Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK nära gruppspel i Europa efter imponerande bortaseger – nästa uppgift är Malmö FF

Från 2021
Roope Riski och Jair i HJK:s rosa bortatröja jublar över ett mål.
Bildtext HJK, för dagen i rosa, vann med klara 4-0 borta mot Buducnost. Roope Riski och Jair jublar över ett av målen.
Bild: imago images/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Nyckeln för HJK i Europaspelet var att gå vidare från den första omgången i Champions League-kvalet. Sagt och gjort. Efter 4–0 borta mot Buducnost Podgorica och 7–1 totalt är den biten fixad med besked. Nu måste HJK förlora tre raka dubbelmöten för att det inte ska bli gruppspel i Helsingfors i höst.

Den europeiska fotbollskartan har ritats om till årets säsong, med tanken att ge fler lag från mindre länder chansen att vara med och spela i gruppskedet i Europacuperna under hösten. Champions League och Europa League har därför fått sällskap av en tredje turnering, Conference League.

Som finländska mästare inleder HJK i Champions League-kvalet, och systemet är uppbyggt så att den första kvalomgången i den turneringen väldigt långt avgör hur fortsättningen blir. Det har HJK varit fullt medvetna om, och lagt total fokus på.

En satsning som gav ett övertygande resultat.

HJK ställdes mot Montenegros mästare Buducnost från Podgorica och körde över motståndaren på ett imponerande sätt.

Betonar att motståndet var bra

Efter 3–1 i hemmamötet förra veckan fanns vissa frågetecken kvar, men på bortaplan rätades de snabbt ut. HJK vann i Montenegro med 4–0 efter att ha lett med 3–0 redan i paus.

– En övertygande 4–0-seger. Vi visste att motståndaren kommer att starta i full fart för att få publiken med sig. Vi svarade på det med ett par långa anfall och satte sen in bollen i mål, säger HJK:s tränare Toni Koskela på lagets hemsida.

Roope Riski gav HJK en drömstart med 1–0 redan i den sjätte minuten. Filip Valencic och Jair lyckades också med målskyttet före paus och i början av andra halvlek fastställde Riski slutresultatet med sitt andra mål för dagen.

– Jag betonar att vi spelade mot ett bra lag. Det är på inget sätt ett sånt ställe dit man kommer och tar en enkel seger. Det var en väldigt stark insats, en väldigt stark bortamatch i Europa av oss, konstaterar Koskela.

– Precis som i hemmamatchen lyckades vi många gånger anfalla på stora ytor och fick högklassiga målchanser. Motståndarna fick inga kontringar, de hade inte mer än ett par nickar vid fasta situationer och skott från utanför straffområdet, säger en nöjd HJK-tränare.

Match i Malmö nästa vecka

Efter segern med totalsiffrorna 7–1 väntar nu ett intressant nordiskt möte i nästa omgång. HJK ställs mot svenska mästarna Malmö FF som spelade 1–1 borta mot lettiska FC Riga och gick vidare med 2–1 totalt.

Dubbelmötets första del spelas i Malmö om en vecka, onsdag 21.7. Returen går i Helsingfors tisdag 27.7.

– Vi visste att det skulle bli en svår bortamatch här i värmen mot det spelsättet som Riga har. Men det viktigaste är att vi är vidare efter två matcher. Det är väldigt viktigt för klubben, säger Malmös tränare Jon Dahl Tomasson på Skånelagets hemsida.

"Väldigt viktigt för klubben" upprepar också HJK. Efter segern i Podgorica har Klubi ett fascinerande läge. Det enda som gör att HJK missar någon form av gruppspel i höst är om laget nu förlorar tre raka dubbelmatcher. I annat fall blir det i sämsta fall spel i nya Conference League.

Se det som tre matchbollar. Den första av dem en duell mot Malmö FF där HJK startar som klar utmanare, men med allt att vinna. Så imponerande har lagets spel varit hela säsongen.

Champions League, första kvalomgången

BudućnostHJK 04 (0–3) 

6′ 0–1 Roope Riski
35′ 0–2 Filip Valenčič
40′ 0–3 Jair Silva
49′ 0–4 Roope Riski

HJK vidare med totalt 7–1.

HJK:s uppställning: Tånnander – Moren, Tenho, O’Shaughnessy, Murillo (66. Riku Riski) – Saksela (66. Browne), Lingman, Jair Silva (53. Dahlström), Atom – Valenčič (74. Peltola), Roope Riski (53. Luís Henrique)

Diskussion om artikeln