Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Engelska straffsumparen spelade EM med skadad axel: Nu väntar operation och minst tre månaders vila för Rashford

Från 2021
Marcus Rashford för händerna till ansiktet i besvikelse.
Bildtext Marcus Rashfords missade straffspark i EM-finalen blir hans sista på fotbollsplanerna på ett bra tag.
Bild: All Over Press

Marcus Rashfords straffmiss i EM-finalen gav Italien övertaget i kampen om guldet. Men engelsmannen spelade med en så svår axelskada att en operation nu är enda alternativet. Manchester United får klara sig utan Rashford i flera månader.

Det har varit en tung vår, och en väldigt jobbig vecka för Marcus Rashford.

Redan under klubblagssäsongen hade han problem med en axelskada, men han togs ut till EM-truppen fast han inte var i toppskick. I EM-slutspelet fick han nöja sig med att hoppa in i fem av Englands matcher, och han spelade aldrig mer än en halvtimme.

I finalen mot Italien blev han inbytt i förlängningens slutminut för att ta hand om en straffspark, men han blev den första engelska spelaren som missade. Efter det lyckades inte heller Jadon Sancho och Bukayo Saka från elva meter och trion tvingades efter finalförlusten utstå rasistiska påhopp på sociala medier.

Rashford skrev i måndags ett välformulerat och känslomässigt inlägg på Twitter om hur stolt han är över sina rötter, och att han aldrig kommer att be om ursäkt för för vem han är. Han skrev också att han haft en motig säsong och att han "troligen gick in i finalen med en brist på självförtroende".

Slutet på oktober målet

Under tisdagen gjordes sedan en grundligare läkarundersökning och slutsatsen blev att Rashfords axel är i så dåligt skick att den måste opereras.

Operationen görs i slutet på månaden, och enligt engelska tidningsuppgifter kommer Rashford allra tidigast att vara klar för spel igen i slutet på oktober. Manchester United möter ärkerivalen Liverpool den 23 oktober och åtminstone innan det kan laget inte räkna med sin forward.

Det betyder att Rashford åtminstone missar Manchester Uniteds åtta första ligamatcher, och lagets tre första möten i Champions League.

Däremot hade hans nya klubbkompis Jadon Sancho inga problem med sin medicinska undersökning. Sanchos flytt från Borussia Dortmund till Manchester United är därmed i praktiken helt klar.

Diskussion om artikeln